Izvor: B92, 20.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Bez izjava zbog izbora u Srbiji

Ljubljana -- Učesnici neformalnog sastanka kod Kranja razgovarali o Balkanu, ali nisu davali izjave kako ne bi uticali na izbore u Srbiji.

Ministar spoljnih poslova predsedavajuće EU, Dimitrij Rupel, sinoć je na Brdu kod Kranja, bio domaćin neformalnog skupa šefova diplomatija Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, a razgovoru su prisustvovali i evropski komesar za proširenje, Oli Ren i spoljnopolitički predstavnik EU, Havijer Solana.

Razgovor je trajao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pola sata duže no što je zvanično najavljeno, a nemački ministar spoljnih poslova, Frank Valter Štajnmajer stigao je na skup sa kašnjenjem.

Iako je najavljivano da će se na ovom skupu govoriti o misiji, koju EU namerava da pošalje na Kosovo, kako saznaje B92, tema razgovora je bila šira i odnosila se na ceo Balkan, što je uključivalo i razgovor o najnovijem razvoju rasprave o Kosovu.

Sastanak je vođen za "hermetički" zatvorenim vratima, tako da su i Kongresni centar Brdo kod Kranja, gde su vođeni razgovori i novinarski centar bili zatvoreni, zbog čega novinari, uprkos ranijim najavama, nisu mogli ni da uđu u pomenuti kompleks.

Dan ranije otkazan je čak i najavljeni fototermin i izjave za javnost.

Razlog za to je želja učesnika ovog skupa, da svojim izjavama ne utiču na današnje, predsedničke izbore u Srbiji, navode slovenački mediji.

Po svoj prilici je to i razlog za otkazivanje zvanično najavljenog, pismenog saopštenja za javnost, koje je trebalo da bude izdato nakon završenog sastanka visokih gostiju.

Kako saznaje B92, od portparola slovenačkog ministra spoljnih poslova, učesnici skupa na Brdu kod Kranja, odlučili su, tek nakon završenog sastanka, da čak ni pomenuto saopštenje za javnost ne bude izdato.

Iako je već ranije najavljivano da na tom skupu neće biti donete nikakve prelomne odluke, zbog aktuelnosti tema o kojima su vođeni razgovori, u slovenačkim i evropskim medijima, vladalo je veliko interesovanje za taj neformalni, ministarski sastanak.

Uprkos tome, visoki gosti, su bez i jedne izjave za javnost, odmah po završetku sastanka, otputovali u Brisel.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.