ETA proglasila prekid vatre

Izvor: RTS, 05.Sep.2010, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ETA proglasila prekid vatre

Teroristička grupa ETA, koja je u poslednjih 40 godina odgovorna za smrt više od 800 ljudi, proglasila je prekid vatre i nastavak borbe za nezavisnost Baskije mirnim putem.

Oružana baskijska separatistička grupa ETA proglasila je prekid vatre, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

U video snimku koji je ekskluzivno dobio Bi-Bi-Si ta grupa je navela da "više neće sprovoditi oružane akcije" u svojoj kampanji za nezavisnost i dodala da je odluku donela pre nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << meseci da bi "pokrenula demokratski proces".

Španska vlada je ranije saopštila da je spremna da pregovara sa Etom samo ako se odrekne nasilja, navodi Bi-Bi-Si.

U 40-godišnjoj kampanji ETA za nezavisnost Baskije poginulo je više od 800 ljudi, povređeno na hiljade, a kidnapovano na desetine. ETA je ranije dva puta proglašavala prekide vatre, ali je oba puta odustajala od njih.

U video snimku prikazana su tri borca ETA sa kapuljačama kako sede za stolom sa zastavom te grupe iza njih. Osoba u sredini je pročitala saopštenje u kome se brani Etina kampanja nasilja, ali pri kraju kaže da grupa sada želi da postigne svoje ciljeve mirnim, demokratskim putem.

Kako navodi Bi-Bi-Si, ETA je u poslednje vreme bila pod rastućim pritiskom zbog hapšenja vodećih članova te grupe i poziva baskijskih političkih partija da proglasi prekid vatre.

ETA teži za nezavisnom Baskijom i sjedinjenjem sa ostalim istorijskim baskijskim teritorijama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BBC: ETA proglasila prekid vatre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2010

LONDON -..Oružana baskijska separatistička grupa ETA proglasila je prekid vatre, prenosi danas britanski Bi-Bi-Si (BBC)...U video snimku koji je ekskluzivno dobio BBC ta grupa je navela da "više neće sprovoditi oružane akcije" u svojoj kampanji za nezavisnost i dodala da je odluku donela pre nekoliko...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Baskijski separatisti objavili prekid vatre

Izvor: VOA, 05.Sep.2010

Jedan od pobunjenika, čitajući s papira, rekao da je ETA pre nekoliko meseci donela odluku da položi oružje i demokratskim putem ..

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.