EŠTON: Iza Briselskog sporazuma stoje Dačić i Tači

Izvor: Kurir, 22.Mar.2014, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EŠTON: Iza Briselskog sporazuma stoje Dačić i Tači

Niko nikad nije tražio da Srbija prizna Kosovo, niti od Kosova da se odrekne nezavisnosti, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost

BRISEL – Iza Briselskog sporazuma ne stoji Evropska unija, nego premijeri Srbije i Kosova, rekla je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton učestvujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na panelu Briselskog foruma.

“Briselski sporazum nije moj, nego sporazum Ivice Dačiča i Hašima Tačija”, rekla je Ešton gostujući na forumu Nemačkog Maršalovog fonda koji jednom godišnje okuplja političke lidere s obe strane Atlantika.

Ona je izjavila da je ključna stvar za postizanje sporazuma bila što su obe strane uvidele da status kvo nikom ne koristi, a da im je ona samo pomogla da nađu zajedničko rešenje, kao i što je podrška za početak dijaloga na visokom nivou dobijena i iz Beograda i iz Prištine.

Ešton je istovremeno naglasila da "niko nikad nije tražio da Srbija prizna Kosovo, niti od Kosova da se odrekne nezavisnosti".

Ona se osvrnula na to kako je dijalog počeo. “Pitala sam predsednika (Tomislava) Nikolića da li da pokušamo sa dijalogom i on se saglasio”, rekla je Ešton. Ona je evocirala da su na prvu rundu dijaloga u njenom kabinetu došla “dva vrlo nervozna premijera” i da je i rukovanje pri prvom susretu bilo neizvesno.“Ipak su se rukovali, ali nismo to fotografisali”, kazala je ona i dodala: “Učinili smo sve da im ne bude neprijatno.”

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eštonova o početku briselskog dijaloga: Dva nervozna premijera

Izvor: Press, 22.Mar.2014

“Briselski sporazum nije moj, nego sporazum Ivice Dačiča i Hašima Tačija”, rekla je Ešton gostujući na forumu Nemačkog Maršalovog fonda koji jednom godišnje okuplja političke lidere s obe strane Atlantika... Ona je izjavila da je ključna stvar za postizanje sporazuma bila što su obe...

Nastavak na Press...

Ešton: Niko nije tražio da Srbija prizna Kosovo

Izvor: RTS, 22.Mar.2014

Iza Briselskog sporazuma ne stoji EU, nego premijeri Srbije i Kosova, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton učestvujući na panelu Briselskog foruma. Niko nikad nije tražio da Srbija prizna Kosovo, niti od Kosova da se odrekne nezavisnosti, istakla je Ešton....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.