EPISKOP REMEZIJANSKI STEFAN: Zapad nam sprema zlo! UJEDINIMO SE, NA ULICI SE NE REŠAVA SUDBINA NARODA

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2020, 22:46

EPISKOP REMEZIJANSKI STEFAN: Zapad nam sprema zlo! UJEDINIMO SE, NA ULICI SE NE REŠAVA SUDBINA NARODA

Nikada ne smemo staviti potpis kojim se priznaje nezavisnost

Slike nasilja, kamenovanja u Beogradu jezive su. Strašne! Ne smemo da budemo jedni protiv drugih, ulica nas neće ujediniti. Mediji i drugi akteri trude se da naprave što veću senzaciju. Čuo sam da je dosta stranih novinara došlo kako bi izveštavali iz Srbije što opet govori da se sprema neko zlo. Nije dobro to što se dešava.

Ovako upozorava vladika Stefan (Šarić) koji je vikar srpskog patrijarha >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Irineja.

Episkop je pozvao demonstrante, pogotovo one mlade, koje je inače podržao vladika Grigorije, da se okupe oko Hrama Svetog Save i pomognu u sređivanju svetosavskog platoa "da nešto dobro uradimo, pa onda, ako treba, da zajedno ukažemo na probleme koji nas muče".

Mlađan Đorđević, kum Dragana Đilasa, pominje se kao organizator protesta, ali se o njemu govori kao o čoveku koji je uticao na izbor i postavljenja vladika.

- U vreme kada je on bio savetnik bivšem predsedniku Borisu Tadiću, ja sam bio u Bosni i nisam ništa o tome znao. Kada sam došao u Srbiju, vrlo brzo sam čuo za njega i važilo je da "sa njim treba biti dobar". Šta je to značilo - do danas mi nije jasno.

Govoreći o Kosmetu, vladika je istakao da je, kada je patrijarh Irinej rekao da se predsednik Srbije lavovski bori za Kosovo, tek danas jasno koliko su te patrijarhove reči bile mudre i koliko je važno da Crkva podrži napore naših pregovarača.

- Očito je ideja zapadnih moćnika da na Balkan prebace žarište svega onoga što je loše, da opravdaju svoje teze i plasiraju da je stanje takvo da gde god se nalaze Srbi, bilo u Beogradu, Banjaluci, Podgorici ili Prištini, vlada haos i da smo mi, Srbi, za sve krivi.

- Ne podržavam takav način borbe, nije ulica mesto na kom se rešava sudbina našeg naroda. Ako smo devedesetih bili naivni, danas na to nemamo prava. Da bismo postigli rezultate, smatram da treba da radimo više. I pojedinačno i u zajednici.

- Ljudi žele više pažnje i to je problem i u Crkvi. Dobar je sveštenik samo onaj koji ulazi u dom verujućih. Često šetam oko Hrama i viđam usamljene bake i deke, šetaju kučiće. Nema unučića, nema dece, odselili su se. Karantin i bez karantina. Takvo stanje rađa nezadovoljstvo. Baš kao i kod učesnika ovih protesta. Nezadovoljstvo, pre svega, samim sobom, pa onda porodicom, dovodi do pribegavanja onome što sada vidimo da se dešava na ulicama. Sve to kvari dušu.

- Završetak Hrama je zadatak Arhijerejskog sabora, ne samo vršioca dužnosti starešine Hrama. To je i zajednička misija svih nas. Nekako, kada ste tu, svakodnevno u Hramu, učestvujući u procesu izgradnje i kada ste u kontaktu sa svim tim ljudima, trudite se da gledate očima kojima bi gledao i Sveti Sava. Možda to zvuči neskromno, ali Sveti Sava je bio miritelj i zato svi moramo da razmišljamo kao on. Osnovni zadatak treba da nam bude da mirimo braću. Ovde, sa Vračara, to se najbolje vidi. Vidimo da država mnogo ulaže u bolnice, u zdravstvo. U vreme Nemanjića bolnice i crkve su bile jedno. Bolnice su otvarane oko crkava i manastira... U samom okruženju Hrama nalaze se brojne bolnice i sa svim tim centrima imamo izvanrednu saradnju. Svaka bolnica ima duhovnika, ima kapelu i bar jednom godišnje u svakoj od njih služi ili patrijarh ili ja.

- Saopštenje je jasno i precizno. Patrijarh je želeo da se na Saboru o svemu diskutuje, a ne u medijima. Inicijativa Vlade Srbije je od pre četiri godine i tada je dogovoreno da se pomoć završetku izgradnje Hrama Svetog Save odvija u četiri etape. Ovo što je država izdvojila nedavno jeste po tom planu. Gotovo odmah nakon transfera ceo iznos je utrošen na avanse, zaostala dugovanja i na sve ono što je trebalo sa ciljem da Hram bude završen. Naš hram će okupiti sve Srbe i, nadam se, neće biti samo turistička atrakcija već duhovni preporod i lečilište svakog čoveka.

- Treba razgovarati o svim tekućim problemima, to je pravo mesto za razgovor. Svako treba da kaže šta misli. Nadam se da ćemo ubuduće biti mnogo mudriji.

- Naš patrijarh podržava svako dobro delo i spreman je da za dobro uloži svoj doprinos. Nažalost, to mnogi pokušavaju da zloupotrebe obraćajući se za blagoslov stalno, a nisu u stanju ni da se okupe i organizuju na način na koji bi trebalo. Zato je prava prilika da se svi okupimo na slavi grada Beograda. Sabrani u bratskoj litiji, ujedinjeni istom verom i ljubavlju, sa zajedničkim ciljevima koji teže jedino ka dobrom, u svim uzrastima i svim profilima, organizovani na najlepši mogući način, to je slika koju treba da pokažemo svetu. I što je važnije, ne samo svetu već prvenstveno nama samima. I ne samo da prikažemo već da primenimo.

- To je bio patrijarhov predlog i odluka Sinoda bila je jednoglasna. O nekim važnim stvarima odluke Sinoda moraju da se poštuju. Poslušnost je važnija od posta. Svako ko radi suprotno je u iskušenju da propadne. Žao mi je što je tada Matija Bećković rekao da je odbio da govori na Akademiji. Odgovorno tvrdim da i nije bio pozvan da govori. Žao mi je što je ispalo tako, Bećković je jedan od najumnijih Srba.

- Patrijarh i predsednik Vučić često razgovaraju. Posle jednog jako teškog, ali i ohrabrujućeg razgovora, patrijarh je pohvalio predsednika izjavom kako se on lavovski bori za Kosovo. Videlo se da mu je time dao veliku podršku. To se pokazalo kao dobro. U poslednjih osam godina mnogi su govorili da će Srbija priznati Kosovo, ali to se nije desilo. Mada se neki s tim ne slažu, ali mislim da se ne sećaju kakvo je stanje bilo pre deset godina. Stav SPC je poznat, Kosovo je naša svetinja, nikada ne smemo staviti potpis kojim se priznaje nezavisnost.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.