EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U SRBIJI NIJE ZA ŠALU! Prati se porast aktivnosti virusa - trenutno dominira britanski soj

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2021, 10:23

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U SRBIJI NIJE ZA ŠALU! Prati se porast aktivnosti virusa - trenutno dominira britanski soj

Kon je za RTS rekao da se porast broja novozaraženih, koji traje od poslednje nedelje juna, iz nedelje u nedelju prati.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se beleži porast aktivnosti korona virusa koji se ispoljava povećanjem broja novozaraženih i dodao da je u Srbiji i dalje dominantan britanski soj, ali da se na određenom uzorku novih slučajeva ispituje prisustvo delta soja.

- Ne možemo sa sigurnošću znati kakve će posledice imati povratak i smena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naših turista i koliko će biti unosa virusa u trenutku kada je virus inače vrlo aktivan, gde možemo očekivati da će doći do ubrzanja - rekao je Kon.

Ukazao je da je britanski soj virusa i dalje dominantan u Srbiji i napomenuo da se ne ispituje kod svakoga koja je varijanta virusa u pitanju.

- Mi u nekom uzorku ispitujemo prisustvo delta soja. To će se i dalje raditi. U određenim kovid bolnicama se utvrđuje u nekom uzorku, određenom broju, u kolikom procentu je prisutan delta - naveo je Kon.

Dodao je da je logično da kada se svuda oko nas povećava prisustvo delta soja da će ga biti i kod nas.

Govoreći o održavanju manifestacija, Kon je ponovio da će tokom naredne dve nedelje sigurno doći do porasta aktivnosti virusa.

- Imamo stav javnog zdravlja i to je dostavljeno za sve festivale, za različita slavlja, šta je ono što se preporučuje. Kad to kažem, preporučuje se da budu zaštićeni ljudi - ili da su vakcinisani, ili da su preležali, ili da su testirani, a ako nisu ništa od toga da nose masku sve vreme. Nema alternative tome - kazao je Kon.

Naveo je primer "Egzita" koji je, uprkos određenom broju zaraženih koji su otkriveni, dobro prošao jer, kako je istakao, nije došlo do naglog skoka.

Kada je reč o trećoj dozi vakcine, Kon je kazao da se ona daje osobama kojima je značajno oslabljen imunitet zbog prirode bolesti, odnosno zbog transplantacije, hemodijalize, insulin zavisnog dijabetesa, kao i zbog malignoma i raznih bolesti koje obaraju imunitet.

- Sasvim je jasno da su ti pacijenti u najvećem riziku i za njih se preporučuje treća doza vakcine. Da li će to biti jednog proizvođača, drugog proizvođača zavisi od toga koju je vakcinu prvu primio. Prema tome, to nije striktno odlučeno - pojasnio je Kon.

Dodao je da je preporučeno da treća doza bude vakcina koja je zasnovana na informacionoj RNK, ali, kako je objasnio, nema nijednog posebnog razloga za to.

- Najvažnije od svega je da se te osobe zaštite. Nema još uvek preporuke SZO. Moramo još malo sačekati i jasno je da se ubrzava taj proces preporuke treće doze i biće sasvim sigurno u narednom periodu. Da li će biti za mesec, dva, videćemo - dodao je Kon.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još 386 novozaraženih u Srbiji, virus sve aktivniji

Izvor: VOA, 02.Avg.2021

U Srbiji je registrovano 386 novozaraženih koronavirusom na 9.275 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrle su četiri osobe. U bolnicama su 452 pacijenta, a na respiratorima 8. Prema zvaničnim podacima, prvu dozu vakcine primilo je 2.677.613 građana Srbije, a drugu 2.567.334. Epidemiolog...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.