EPIDEMIJA UPALE PLUĆA HARA HRVATSKOM: Svaki dan javi se 50 obolelih!

Izvor: Kurir, 23.Jan.2015, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPIDEMIJA UPALE PLUĆA HARA HRVATSKOM: Svaki dan javi se 50 obolelih!

Kad bi se širenje nastavilo tim tempom, do kraja godine imali bismo više od 18 tisuća oboljelih

ZAGREB - Hrvatsku je od početka 2015. pogodila prava epidemija upale pluća, od koje se razbolelo čak 1.072 ljudi, što znači da se svakodnevno u bolnice javi pedesetak novih bolesnika!

Ako se nastavi tim tempom, do kraja godine Hrvatska bi imala više od 18.000 obolelih. Poređenja radi, cele prošle godine evidentirano je 15.000 obolelih, a 2013. godine 8.500.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />''Lani smo evidentirali 12.894 oboljelih od upale pluća, a 2013. godine 8.586 oboljelih. Upala pluća ove zime... http://t.co/Cu7LUh45Zj

Iako su nadležni saopštili da mladi pacijent koji je u ponedjeljak ujutro posle upale pluća preminuo u splitskom KBC nije stradao od posledica gripa, to verovatno neće biti sa sigurnošću utvrđeno. Njegovi uzorci krvi poslani su u Zagreb na analizu, ali teško da će biti vajde od njih: da bi se utvrdilo da li je to bio grip koji se iskomplikovao i doveo do smrti trebalo je uzeti uzorke krvi najkasnije trećeg dana od pojave oboljenja, a ne neposredno pred smrt, kako je učinjeno.

"Mnogo je teže otkriti grip ako se uzorak uzima sedmoga dana, mora se uzeti prva dva-tri dana", kaže dr Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U otkrivanju uzroka smrti sigurno će pomoći i obdukcija, koju su obavili patolozi splitskog KBC-a. Uzorke plućnog tkiva poslali su na analizu u zagrebački Zavod za javno zdravstvo.

(Slobodna Dalmacija)

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

EPIDEMIJA UPALE PLUĆA KOSI HRVATSKU: Svaki dan razboli se 50 ljudi!

Izvor: Kurir, 23.Jan.2015

Ako se širenje zarazom nastavi ovim tempom, Hrvatska će do kraja godine imati više od 18.000 obolelih..ZAGREB - Hrvatsku je od početka 2015. pogodila prava epidemija upale pluća, od koje se razbolelo čak 1.072 ljudi, što znači da se svakodnevno u bolnice javi pedesetak novih bolesnika!..Ako se...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.