EP usvojio Rezoluciju o Srbiji

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jan.2011, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP usvojio Rezoluciju o Srbiji

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su Rezoluciju o Srbiji, kojom se šalje podrška evropskim integracijama Srbije, prenose beogradski mediji.

U Rezoluciji koju je na osnovu izveštaja izvestioca EP Jelka Kacina podneo Odbor za spoljnopolitičke posleve EP, ukazuje se i na sve najvažnije izazove koji trenutno stoje na putu Srbije ka dobijanju statusa kandidata za EU.

Na Rezoluciju je uloženo ukupno devet amanadmana, među kojima i dva za koje se Srbija, prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << potpredsednika Srbije Božidara Đelića, borila da ne budu usvojena.

Većina amandmana je usvojena, a onaj koji je predložila grupa zelenih u EP predvođena austrijskom poslanicom i izvestiocem za Kosmet Ulrike Lunaček, a u kojem se zahtevalo da se predstojeći dijalog Beograda i Prištine "ne dotiče pitanja statusa", usvojen je u ublaženoj formi.

Amandaman u kojem se tražilo da se osudi "ponašanje Srbije u vezi sa dodeljivanjem Nobelove nagrade za mir", međutim, nije prošao.

Kacinov izveštaj Komitet EP za spoljne poslove usvojio je 1. decembra 2010. sa 51 glasom za, tri protiv i dva uzdržana.

U izveštaju se ukazuje pre svega na probleme u vezi sa reformom sudstva i nezavisnošću pravosudnog sistema, kritikuje nesprovođenje restitucije i praksa blanko ostavki, traže koraci kojim će se obezbediti nezavisnost medija, podseća na neophodnost pune saradnje sa Haškim tribunalom, ali i promoviše nezavisnost Kosmeta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.