EP protiv isključivanja interneta piratima

Izvor: Blic, 07.Maj.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP protiv isključivanja interneta piratima

Evropski parlament odbacio je zajednički pokušaj vlada evropskih država da se zabrani ilegalno skidanje muzike i filmova sa interneta.

Parlament je sa 407 glasova protiv i 57 glasova za odbacio predlog kojim bi se francuskim vlastima dozvolilo da obustave internet konekciju korisnicima koji skidaju ilegalne kopije filmova i muzike sa interneta. Poslanici EP zauzeli su stav da se ne mogu uvoditi restrikcije koje bi mogle da ograniče osnovna prava i slobode korisnicima, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije prethodno doneta sudska odluka. Evropska komesarka za telekomunikacije Vivijen Reding izjavila je posle glasanja da je odluka EP značajana "za ponovno uspostavljanje osnovnih prava evropskih građana".

Takva odluka EP blokirala je usvajanje šireg paketa mera za reforme sektora telekomunikacija u svim državama članicama EU. Mere uključuju i napore da se obezbedi bolja zaštita privatnosti i potrošačkih prava, kao i povećanje konkurentnosti u pružanju telefonskih usluga preko interneta.

Glavni zagovornici ograničavanja pristupa internetu su filmske i muzičke kompanije, koje trpe najveću štetu zbog skidanja ilegalnih materijala sa interneta.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi dao je glavnu političku podršku da se omogući usvajanje takvog zakona, ali evropski parlamentarci su to ipak odbacili.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.