Izvor: Southeast European Times, 01.Okt.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP debatuje o liberalizaciji viznog režima za zapadni Balkan

01/10/2009

STRAZBUR, Francuska -- Izvestilac EP za liberalizaciju viznog režima za zapadni Balkan Tanja Fajon podstakla je u sredu (30. septembra) debatu u Evropskom parlamentu (EP) tražeći da se Albanija i Bosna i Hercegovina (BiH) uključe u taj proces. Ako Brisel uključi svih pet zemalja zapadnog Balkana u proces liberalizacije viznog režima, poslaće pozitivan signal i primorati ih da prihvate odgovornosti, ustvrdila je Fajon. Međutim, Dafne Gogu iz kancelarije Žaka Baroa, potpredsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Evropske komisije za pravosuđe, slobodu i bezbednosna pitanja, rekla je članovima EP da bi se promenom plana odložio proces koji već uključuje Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru. Albanija i BiH su izostavljene jer nisu ispunile tehničke uslove.

U međuvremenu u Tirani, premijer Sali Beriša rekao je u sredu da će Albanci putovati bez viza u Evropu za godinu dana. On je pozvao sve građane da podnesu zahtev za biometričke pasoše, što je jedan od uslova koje je Brisel postavio Albaniji da bi bila uvrštena u bezvizni režim. (Start, Njuz 24, Alsat, Top Čenel, Šekuli - 30/09/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.