EP: Rezolucija o Srbiji na dnevnom redu sredinom maja

Izvor: RTS, 07.Apr.2017, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP: Rezolucija o Srbiji na dnevnom redu sredinom maja

Evropski parlament razmatraće Rezoluciju o Srbiji na plenarnom zasedanju, koje se od 15. do 18. maja održava u Strazburu, saznaje "Tanjug".
Evropski poslanici prvo će raspravljati o izveštaju koji je krajem februara, na predlog teksta izvestioca Dejvida Makalistera, usvojio Spoljnopolitički odbor EP.

Dan kasnije, najverovatnije 18. maja, očekuje se i izglasavanje Rezolucije o Srbiji u EP. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Makalister početkom godine predložio je nacrt teksta o napetku Srbije tokom 2016. godine, na koji su poslanici Spoljnopolitičkog odbora podneli rekordnih 325 amandmana.
Veliki broj parlamentaraca tražio je napredak u pregovorima o pristupanju Srbije EU i otvaranje tehnički pripremeljenih poglavlja.
Najveći broj intervencija poslanici Spoljnoplitičkog odbora Evropskog paralamenta uložili su na delove izveštaja koji se odnose na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, stanje u oblasti pravosuđa, medija i borbe protiv korupcije u Srbiji, kao i na odnose Srbije sa Rusijom.
Gotovo jedna trećina amandmana došla je od hrvatskih zastupnika u EP koji su se uglavnom fokusirali na zaštitu prava manjina u Srbiji.
Posle debate krajem februara, Spoljnopolitički odbor EP usvojio je tekst izveštaja koji će se u maju naći pred EP kao predlog Rezolucije.
Predlog teksta Rezolucije Evropskog parlameneta o Srbiji ukazuje na napredak koji je zemlja postigla u oblasti ekonomskih reformi, saradnje u regionu i pregovora o članstvu u EU.
Zaključuje se da se Srbija nalazi na pravom putu približavanja EU.
Pored početne ocene da je zemlja u 2016. godini otvaranjem poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, pokrenula ”ključna poglavlja u približžavanju EU”, u tekstu nacrta Rezolucije poziva se i na otvaranje ”dodatnih poglavlja koja su tehnički spremna”.
Istovremeno, od Srbije se traži veće zalaganje u oblastima borbe protiv korupcije, promocije nezavisnog sudstva, zašštite slobode medija i manjinskih prva i nastavak normalizacije odnosa sa Kosovom.
I u ovogodišnjoj rezoluciji EP traži od Srbije da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU, uključujući i odnose sa Rusijom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.