EKSPLOZIVNA POLITIČKA BITKA U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Stranka albanske manjine preti ostavkama

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2023, 09:12

EKSPLOZIVNA POLITIČKA BITKA U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Stranka albanske manjine preti ostavkama

Opozicija sprema taktiku za promenu Ustava!

Najveća stranka albanske manjine u Severnoj Makedoniji, Demokratska unija za integraciju (DUI), je odlučila da ponudi ostavke svojih ministara ako opoziciona VMRO-DPMNE podrži ustavne amandmane koji bi uvele Bugare kao zvanično priznatu manjinu u makedonski Ustav.

Predsednik stranke, Ali Ahmeti, naglasio je da je VMRO-DPMNE uslovio podršku ovim ustavnim izmenama izlaskom DUI iz vlade. Ahmeti je istakao da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je trenutno vreme kritično za evropsku budućnost Severne Makedonije i da donošenje velikih odluka zahteva političku, nacionalnu i državnu odgovornost i žrtve.

Kako bi vlada mogla pristupiti promeni Ustava, potrebno je da se predlog usvoji u parlamentu uz najmanje 80 glasova. Rasprava u Skupštini će trajati do 10 radnih dana, a sednica je zakazana za 18. avgust.

DUI tvrdi da brani nacionalne interese, dok vlast sve više gubi podršku zbog odlaganja glasanja o promeni Ustava. Sastanak sa predsednikom VMRO-DPMNE, Hristijanom Mickoskim, postavio je uslov da DUI mora izaći iz vlade.

Suočena s ovim izazovima, Severna Makedonija je započela pregovore s Evropskom unijom u julu 2022. godine, ali kako bi otvorila poglavlja, potrebno je da unese bugarsku manjinu u Ustav.

Situacija je napeta, a mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora ostaje kao jedan od mogućih izlaza iz ove političke krize.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.