EKG za svakog školarca

Izvor: B92, 05.Jun.2014, 00:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKG za svakog školarca

Beograd -- Od sledeće godine proširuju se sistematski pregledi za osnovce i srednjoškolce. Nadležni žele da pojačaju preventivu i spreče naprasnu smrt dece, pišu Novosti.

Sistematski pregledi za osnovce i srednjoškolce od sledeće školske godine biće prošireni ultrazvukom srca i EKG dijagnostikom.

Tako su se dogovorili ministri zdravlja i sporta, a razlog za uvođenje obaveznih tzv. sportskih pregleda za đake je jačanje prevencije. Naime, na školskim izgralištima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naprasno je poslednjih godina umrlo nekoliko đaka, i nadležni žele da takve ishode ubuduće, koliko god je to moguće, spreče.

Iz Ministarstva zdravlja najavljuju da će uskoro biti napravljen akcioni plan, a od domova zdravlja se očekuje da dostave presek trenutnog stanja - koliko imaju pedijatara, kardiologa, ali i ultrazvučnih aparata.

"Ideja da sistematski pregledi budu detaljniji nego što su sada je dobra, ali biće teško da se ona sprovede u praksu", kaže za Novosti primarijus dr Gordana Tripković Subotić, specijalista pedijatrije u školskom dispanzeru Doma zdravlja Stari grad. "Izabrani pedijatar ima minimum 2.000 đaka za sistematski, i samo jedan dan nedeljno za preventivu. Kad to dođe na red, 60 puta u jednoj smeni mora da stavi slušalice ili da izmeri pritisak. Samo to je već previše, a svakom detetu treba izmeriti težinu, visinu, izračunati indeks telesne mase..."

Naprasna smrt dece na školskim igralištima uvek šokira javnost, ali, srećom nije toliko česta pojava. Desetogodišnja analiza podataka Ministarstva zdravlja pokazuje da su najčešći uzroci smrti dece, ipak, povrede i trovanja, a kod adolescenata korišćenje psihoaktivnih supstanci.

Doktorka Tripković Subotić smatra da i sadašnji sistematski pregledi učenika pružaju dobar presek njihovog zdravlja. Dodavanjem ultrazvuka srca i EKG dijagnostike uvid u zdravstveno učenika može da bude još bolji, ali lekarima nedostaje vreme za kvalitetniji rad sa decom:"

"Pedijatara generalno, nema dovoljno, specijalizacije su bile obustavljene, mnogi su pred penzijom i uopšte ne znam kako će se premostiti taj jaz od pet godina dok se ne iškoluju novi", kaže dr Tripković Subotić. "Nije dovoljno samo pregledati decu, na tom sistematskom pregledu trebalo bi im dati i dosta saveta kako da se zdravo hrane, šta da izbegavaju, koliko da budu fizički aktivni. Oni su, u principu, radoznali, imaju mnogo pitanja ali, nažalost, nema uvek dovoljno vremena da im se posvetimo koliko bi trebalo".

Sistematski pregledi za decu nisu se menjali decenijama i podrazumevaju preglede, kako to lekari kažu, po sistemima i organima - glava, vrat, zubi, srce, pluća, rast, razvoj, visina, težina, hronična oboljenja...

"Kadgod uočimo neki problem, dete uputimo kod specijaliste na dodatne preglede", kaže dr Dejan Jonev, pedijatar u Domu zdravlja Čukarica. "I dosad smo sistematske preglede radili korektno, ali ako dobijemo drugačija uputstva, radićemo po njima. Naša deca su generalno zdrava, iako statistika ukazuje na mnoge deformitete kod najmlađih,naročito kičme, moje iskustvo u praksi to ne pokazuje. Naime, najveći broj dece, u prvim razredima čak 60 odsto đaka ima ravne tabane. Taj deformitet se i sa ulošcima teško ispravlja, i kasnije tokom života može da bude uzrok krivljenja kičme".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.