EK nije protiv ruske pomoći Srbiji

Izvor: B92, 16.Apr.2015, 07:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK nije protiv ruske pomoći Srbiji

Evropski komesar za humanitarnu pomoć Hristos Stilijanides izjavio je da Evropska komisija nikad ne bi mogla da traži od Srbije da se odrekne pomoći Rusije.

Niti bi mogla da traži da se zatvori Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu.

"Ruska pomoć koja se čuva u Nišu pomogla je Srbiji više puta i EK nikad ne bi mogla da traži da se Srbija odrekne takve pomoći", rekao je Stilijanides u razgovoru za "Blic" uoči današnje posete Beogradu.

Stilijanides >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stiže u Beograd gde će prisustvovati svečanosti prisupanja Srbije Mehanizmu Evropske unije za civilnu zaštitu i razgovarati sa domaćim zvanicnicima.

"Članstvo u evropskom Sistemu za vanredne situacije je veliki korak za Srbiju, jer ukazuje na snažnu orjentaciju ka EU. Mehanizam je platforma za saradnju u oblasti sprečavanja katastrofa, spremnosti i mogućnosti da se odgovori na izazove širom 32 evropske države", naveo je evropski komesar.

Prema njegovim rečima, pošto Srbije postaje članica te Mreže biće moguće obezbediti zajednički odgovor u vanrednim situacijama koji je fikasniji nego što to može bilo koja zemlja pojedinačno.

"Centar u Nišu je rezultat bilateralne saradnje Rusije i Srbije sa ciljem da se podrže aktivnosti dve zemlje", naveo je Stilijanides i dodao da EK ne komentariše takve bilateralne inicijative.

Stilijanides je rekao da je Srbija veoma brzo počela rad na oporavku i rekonstrukciji posle veliki poplava prošle godine.

"I EU i Srbija radile su naporno da bi se obezebedile najbolja moguća pomoć i to u njakraćem roku. S naše strane mogu da garantujem da smo obezbedili najbolje. Pored fondova, mobilisali smo značajne ljudske resurse i opremu tokom prvih dana poplava. Nema boljeg dokaza da mi u EU kad kažemo solidarnost - mislimo solidarnost", rekao je evropski komesar.

Stilijanides danas će razgovarati sa premijerom Aleksandom Vučićem, ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, ministarkom bez portfelja Jadrankom Joksimović i direktrom Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljnih podrucja Markom Bragojevićem.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija neće morati da se odrekne ruske pomoći

Izvor: Akter, 16.Apr.2015

Evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanides izjavio je danas da Evropska komisija (EK) nikad ne bi mogla da traži od Srbije da se odrekne pomoći Rusije i zatvori Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu..."Ruska pomoć koja se čuva u Nišu pomogla...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.