EIB kreditira mala i srednja preduzeća

Izvor: RTS, 28.Jul.2009, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EIB kreditira mala i srednja preduzeća

Srbija i još jedanaest zemalja centralne i istočne Evrope dobiće više od 12 milijardi evra pomoći Evropske investicione banke i Unikredit grupe. Pomoć namenjena malim i srednjim preduzećima u trenutku kreditne krize.

Zemalje centralne i istočne Evrope, među kojima je i Srbija, dobiće od Evropske investicione banke (EIB) i Unikredit grupe ukupno 12, 2 milijarde evra za prevazilaženje posledica svetske ekonomske krize.

Najveći deo pomoći malim i srednjim preduzećima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u centralnoj i istočnoj Evropi, oko 11 milijardi evra, obezbediće EIB, dok će Unikredit Grupa za ovu godinu izdvojiti više od 1,2 milijarde evra, navedeno je u saopštenju objavljenom danas na sajtu EIB-a.

Precizirano je da su ta sredstva namenjena Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Letoniji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Turskoj.

"Zajednički napor usmeren na podršku realnim ekonomijama zemalja centralne i južne Evrope ključni je cilj Evropske investicione banke", stoji u saopštenju.

Predložene kreditne linije ispunjavaju prioritet EIB-a, a to je podrška evropskim malim i srednjim preduzećima i pomoć u smanjivanju uticaja trenutne kreditne krize, kroz obezbeđivanje povoljnih srednjoročnih i dugoročnih kredita malim i srednjim preduzećima, kao i većim firmama, navdeno je u saopštenju.

EIB je pojednostavila proceduru i proširila polje finansiranja time što, pokriva nematerijalna ulaganja i obrtni kapital , navedeno je u saopštenju.

Kako je objašnjeno, reč je o delu sprovođenja zajedničkog Akcionog plana EIB, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetske banke, koje su zajedno obećale pomoć od 24,5 milijardi evra za ublažavnje ekonomske krize malim i srednjim preduzećima u centralnoj i istočnoj Evropi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EIB i Unikredit pomažu centralnu i jugoistočnu Evropu

Izvor: NaDlanu.com, 27.Jul.2009, 20:20

BRISEL, 27. jula 2009. (Beta) - Banke EIB i Unikredit podržavaju privredu u centralnoj i jugoistočnoj Evropi i ove godine su im namenile pomoć od ukupno 12,2 milijarde evra. EIB i Unikredit sarađuju da bi brzo prebacile sredstva namenjena malimi srednjm preduzećima u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.