EGIPATSKA VLADA ZABRANILA SVE PROTESTE

Izvor: Kurir, 26.Jan.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EGIPATSKA VLADA ZABRANILA SVE PROTESTE

KAIRO - Egipatska vlada saopštila je da neće dozvoliti bilo kakve proteste i da će demonstranti biti pohapšeni, javila je egipatska državna novinska agencija MENA.

"Nikakve provokativne pokrete niti protestno okupljanje ili organizovanje (protestnih) marševa i demonstracija neće biti dozvoljeno i odmah će biti preduzete pravne procedure i učesnici biti predati istražnim organima", saopštilo je egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova, prenela je agencija Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
U noći između utorka i srede i narednog jutra policija je suzavcem i vodenim topovima rasterala demonstrante s centralnog kairskog trga. Na hiljade policajaca sa posebnom opremom za razbijanje demonstracija i uz podršku oklopnih vozila bili su raspoređeni na mostovima preko Nila, na važnijim raskrsnicama i trgovima, kao i kod ključnih objekata poput zgrade državne televizije i sedišta Mubarakove vladajuće Nacionaldemokratske partije u centru Kaira, javlja agencija AP.

Okupljeni su s protesta pozvali predsednika Hosnija Mubaraka da okonča tridesetogodišnju vladavinu u Egiptu. "Dole, dole Hosni Mubarak", uzvikivali su demonstranti bežeći pred policijom sa centralnog kairskog trga Tahrir. Demonstranti su bacali kamenje na policiju, koja je uzvraćala pendrecima kako bi ih sprečila da se vrate na prestonički trg, rasteravši ih suzavcem.

U dvodnevnim demonstracijama četiri osobe - troje demonstranata i jedan policajac su ubijeni u okršajima sa policijom koji su izbili u nekoliko egipatskih gradova. U bolnici je preminuo Egi Garib Abdelaziz Abdelatif (45). Druga dva demonstranta u utorak su ubijeni gumenim mecima u Suecu, a policajac u Kairu, kamenom u glavu.

Inspirisani svrgavanjem i begom predsednika Tunisa iz zemlje, oko 20.000 demonstranata učestvovalo je u antivladinim demonstracijama u Egiptu i tražilo odlazak s vlasti predsednika Hosnija Mubaraka. Protesti su rezultat ogorčenosti Egipćana siromaštvom, korupcijom i represalijama u toj severnoafričkoj zemlji.

Bela kuća pozvala je egipatsku vladu da ima više sluha za težnje stanovništva i da poštuje demokratska prava, naglašava se u saopštenju izdatom posle velikih demonstracija u Egiptu u kojima su demonstranti tražili odlazak predsednika Hosnija Mubaraka.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.