EGIPAT UPOZORAVAO IZRAEL TRI DANA PRE MASAKRA?! Ameri tvrde: Izgleda da je došlo do neuspeha obaveštajnih podataka

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Okt.2023, 09:34

EGIPAT UPOZORAVAO IZRAEL TRI DANA PRE MASAKRA?! Ameri tvrde: "Izgleda da je došlo do neuspeha obaveštajnih podataka"

"Nismo sasvim sigurni kako smo to propustili. Nismo sasvim sigurni kako je Izrael to propustio", rekao je predsedavajući američkog Predstavničkog doma za spoljne poslove.

Predsednik Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma Majkl Mekol rekao je novinarima u sredu da je Egipat upozorio Izrael tri dana pre napada Hamasa na južni Izrael da bi "mogao da se desi ovakav događaj", prenose američki mediji.

- Izgleda da je došlo do neuspeha >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obaveštajnih podataka. Nismo sasvim sigurni kako smo to propustili. Nismo baš sigurni kako je Izrael to propustio - rekao je Mekol nakon poverljivog brifinga o ratu.

- Znamo da je Egipat tri dana ranije upozorio Izraelce da bi se ovakav događaj mogao dogoditi. Znamo da je ovaj događaj planiran možda još pre godinu dana - dodao je predsjedavajući Predstavničkog doma za spoljne poslove.

Mekolove izjave dolaze nakon niza izveštaja da su egipatski obaveštajni zvaničnici poslali upozorenja Izraelu uoči napada Hamasa tokom vikenda.

U ponedeljak je Asošiejted pres izvestio da je egipatski obaveštajni zvaničnik rekao da je Egipat više puta upozoravao Izrael na "nešto veliko", ali da je ovo upozorenje umanjeno pošto su se izraelski zvaničnici fokusirali na Zapadnu obalu.

- Upozorili smo ih da dolazi eksplozija situacije, i to vrlo brzo, i biće velika. Ali oni su potcenili takva upozorenja - rekao je zvaničnik agenciji AP.

Al-Monitor je u utorak takođe izvestio da su visoki egipatski zvaničnici upozorili Izrael na predstojeći napad iz Gaze, ali da ta upozorenja nisu konkretna i nisu skrenuta pažnji premijera Benjamina Netanjahua.

U sredu je Fajnenšel tajms citirao dvojicu neimenovanih zvaničnika koji su izjavili da su egipatski obaveštajci više puta upozoravali Izrael da bi situacija u Pojasu Gaze mogla "eksplodirati". Zvaničnici su dodali da nema čvrstih obaveštajnih podataka o konkretnom napadu i da je ovo samo "opšte upozorenje".

Kabinet premijera je demantovao izveštaje, nazivajući ih "apsolutno lažnim" i naglašavajući da "nikakva poruka unapred nije stigla iz Egipta i da premijer nije razgovarao, niti se sastao sa šefom egipatske obaveštajne službe od formiranja vlade , ni direktno ni indirektno".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.