EGIPAT OSUDIO VOĐE ISLAMISTA: Govorili su loše o predsedniku Al-Sisiju, ali su činili i mnogo gore stvari

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2022, 19:22

EGIPAT OSUDIO VOĐE ISLAMISTA: Govorili su loše o predsedniku Al-Sisiju, ali su činili i mnogo gore stvari

Dodati su na listu terorista

Egipatski sud osudio je danas vođe islamističkih grupa Abdel-Monaema Abula Fetuha, bivšeg predsedničkog kandidata i šefa islamističke partije Snažan Egipat, i Mahmuda Ezata, vođu grupe Muslimanska braća, na 15 godina zatvora zbog širenja lažnih vesti i podstrekavanja pobune protiv državnih institucija.

Osim ova dva islamistička lidera, Vrhovni sud državne bezbednosti izrekao je istu zatvorsku kaznu još sedmorici optuženih, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prenosi AP.

Sud u Kairu osudio je Mohameda el Kasasa, zamenika šefa stranke Snažni Egipat, i još jednog aktivistu Moaza el Šarkavija, na 10 godina zatvora po sličnim optužbama, koje uključuju članstvo u zabranjenoj grupi Muslimansko bratstvo, koju je Egipat proglasio terorističkom organizacijom 2013. godine.

Sud koji se bavi slučajevima u vezi sa terorizmom, osudio je 14 drugih osoba na doživotne zatvorske kazne. Abul Fetuh (70) je bivši vođa Bratstva koji je izbačen iz grupe 2011. kada je odlučeno da se kandiduje na predsedničkim izborima u Egiptu.

On i El Kasas privedeni su u februaru 2018, nakon što su izneli oštre kritike na račun vlade predsednika Abdela Fataha El-Sisija. Ezat (77) je uhapšen u avgustu 2020, a osuđen je zbog nekoliko zločina povezanih sa terorizmom. Abula Fetuha, Ezata i El Kasasa, Egipat je dodao na listu terorista.

Grupe za ljudska prava su u više navrata kritikovale takve masovne presude u Egiptu i pozivale vlasti da obezbede pravična suđenja, navodi američka agencija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.