E-fakture od 1. januara obavezne i za privatni sektor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2022, 14:56

E-fakture od 1. januara obavezne i za privatni sektor

Razmena elektronskih faktura od 1. januara 2023. godine biće obavezna i u transakcijama unutar privatnog sektora. Da se prijave na sistem elektronskog fakturisanja, privrednicima je ostalo još mesec dana. U NALED-u ocenjuju da se predviđenim novinama u velikoj meri sužava prostor za sivu ekonomiju i doprinosi boljoj konkurenciji preduzeća koja posluju legalno. U Ministarstvu finansija planiraju i uvođenje elektronskih sistema akciza i otpremnica, u pravcu potpune automatizacije poreskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prijava.

E-fiskalizaciji, koja reguliše promet na malo, u borbi protiv sive ekonomije, Srbija u punoj meri pridružuje E-fakture za promet na veliko. Fakturisanje roba i usluga, umesto papirnog, dobija elektronski oblik. Sve što je trpeo papir, neće softver.

"Ono što je glavno, to je da sad više nema antidatiranja dokumenata, odnosno, da izdate fakturu danas, a da je ona pre šest meseci, nego jednostavno mora u tom trenutku, jer se sve evidentira kroz centralni sistem", objašnjava Milan Trbojević, poreski savetnik.

Da primenjuju odredbe Zakona o elektronskom fakturisanju, 1. maja obavezu su prvi dobili javni sektor i oni koji sa njim posluju.

"Kao i svaki kompleksan softver, on je patio u početku od dečjih bolesti, ali sa svakom ispravkom sistema, to se usavršava i poboljšava", smatra Predrag Petrović iz Saveza računovođa i revizora Srbije.

U transakcijama sa javnim, privatni sektor od 1. maja već izdaje, a od 1. jula i prima E-fakture. Zaduženje se od prvog dana nove godine širi na sve subjekte u sistemu PDV-a, a pristupaju i dobrovoljni korisnici. Prednosti su višestruke, ocenjuju u NALED-u.

"To je jedan efikasniji sistem za obradu faktura, mnogo jednostavnije arhiviranje, mnogo jednostavnije samo rukovanje tim dokumentom. U nekim zemljama došlo je do smanjenja vremena potrebnog da se obradi jedna faktura za čak 90 posto, a to opet ima implikacije i na bilanse preduzeća i na njihovu efikasnost i operativnost", ističe Marko Danon, šef Jedinice za konkurentnost u NALED-u.

Pored digitalizacije poslovnih procesa, administrativnog rasterećenja i uštede vremena, u Ministarstva finansija pozitivan uticaj očekuju i na povećanje likvidnosti privrede.

"Od konkretnijih benefita koji će u brzom vremenskom periodu moći da se vidi je da sistem elektronskih faktura omogućava uparivanje faktura koje nose ulazni i izlazni PDV i, samim tim, stvara se pretpostavka da se taj period povraćaja PDV-a, koji je sada do 45 dana, značajno u perspektivi skrati", kaže Vuk Delibašić, savetnik ministra finansija.

Prema podacima Ministarstva finansija, u sistemu elektronskog fakturisanja nalazi se gotovo 11.000 javnih i više od 178.000 privrednih subjekata. Oni su dosad razmenili više od 5.8 miliona E-faktura.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.