E. Tahiri:O statusu severa ni reči

Izvor: B92, 31.Mar.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

E. Tahiri:O statusu severa ni reči

Beograd -- Šef pregovaračkog tima Prištine u dijalogu s Beogradom Edita Tahiri izjavila za "Novosti" da se, osim tehničkih tema, neće pokretati neka druga poglavlja.

Ona je odbacila bilo kakvu mogućnost kompromisa o bilo kojoj drugoj temi, koja bi izlazila iz tehničkih okvira.

"Mislim da sam bila jasna kada sam rekla da je Kosovo prihvatilo ovaj dijalog s ciljem da pomogne da se reše tehnička pitanja. Za Kosovo je pitanje statusa rešeno poglavlje", rekla je ona. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kosovo je danas, rekla je Edita Tahiri za "Novosti", nezavisna država koju je priznao, "da se tako izrazim, najmoćniji deo sveta", dodajući da je i Međunarodni sud pravde, takođe, potvrdio legitimitet nezavisnosti i da je Kosovo članica Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Na pitanje da li će se tokom ovog dijaloga razgovarati i o severu Kosova, Edita Tahiri je rekla da je za njih to "nepostojeće pitanje".

"Sever ne postoji kao tema. Ono što postoji, to je pitanje Srba koji žive u severnom delu Kosova i koji, pod uticajem Beograda, oklevaju da se integrišu u kosovsku realnost i institucije", smatra Edita Tahiri.

Prema njenim rečima, postoji drugi deo Srba, iz drugih delova Kosova, koji su danas potpuno integrisani u institucije Kosova, "danas je, čak, jedan od zamenika premijera - Srbin".

Govoreći o mogućim rezultatima dijaloga, Edita Tahiri je rekla da bi želela da očekuje "normalizaciju odnosa između dve države i prestanak mešanja Srbije u institucionalni život Kosova u domenu praktičnih pitanja koje razmatramo".

Prema njenim rečima, od 1999. godine i kraja rata, Srbija se nije potpuno povukla "i dalje postavlja i stvara prepreke".

"U ponedeljak smo razgovarali o energiji i telekomunikacijama. Zbog mešanja Srbije, kosovski energetski i telekomunikacioni sistem ne može da se normalizuje", rekla je Edita Tahiri.

O dosadašnjim rundama dijaloga Beograda i Prištine za "Novosti" je govorio i šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović, koji je izneo drugačije stavove. O tome više u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.