PREOKRET U RUSIJI?! Preti mu robija - protiv Prigožina krivični postupak i dalje traje, nastavlja se istraga

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2023, 12:32

PREOKRET U RUSIJI?! Preti mu robija - protiv Prigožina krivični postupak i dalje traje, nastavlja se istraga

Nije gotovo.

Krivični postupak koji se vodi u Rusiji protiv vođe plaćeničke skupine Vagner Jevgenija Prigožina za pobunu ostaje otvoren i još uvek traje istraga, izvestile su novine Kommersant i tri glavne ruske novinske agencije pozivajući se na neimenovane izvore.

Predsednik Vladimir Putin obećao je u subotu da će slomiti ono što je nazvao izdajničkom pobunom nakon što je Prigožin rekao da su njegovi borci preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i da idu u Moskvu na, kako je rekao, "marš za pravdu", čiji je cilj uklanjanje korumpiranih i nesposobnih ruskih zapovednika.

U skladu s dogovorom postignutim uz posredovanje beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka kojim je smirena kriza kasno u subotu, Kremlj je saopštio da će krivični postupak protiv Prigožina biti obustavljen i da će se on preseliti u Belorusiju. Njegovi borci vratiće se u bazu i takođe neće biti krivično gonjeni, rekao je Kremlj.

Međutim, ruski list Kommersant izvestio je danas da je slučaj protiv Prigožina ostao otvoren i da Savezna služba sigurnosti (FSB) nastavlja istragu u sklopu slučaja. Citirao je neidentifikovani izvor koji je rekao da nije bilo dovoljno vremena za zatvaranje slučaja.

Tri glavne ruske novinske agencije - TASS, RIA i Interfax - takođe su izvestile da je slučaj protiv Prigožina ostao otvoren i da se istraga nastavlja.

- Kazneni postupak protiv Prigožina nije obustavljen - objavio je TASS citirajući izvor blizak kancelariji tužioca. "Istraga je u toku."

Kazna zatvora prema ruskom zakonu za takvo krivično delo je od 12 do 20 godina. Prigožin, koji nije viđen u javnosti otkako je kasno u subotu napustio Rostov i nije komentarisao dogovor, porekao je da je vodio pobunu.

Nekada bliski Putinov saveznik čija je skupina Vagner predvodila veći deo borbi u Ukrajini, pokrenuo je svoju pobunu u petak nakon što je naveo da je ruska vojska ubila neke od njegovih ljudi u vazdušnom napadu. Ministarstvo odbrane odbacilo je njegovu tvrdnju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.