E, PA KURTI, NEĆE BITI PO TVOME! Srbija odgovorila ŽESTOKO, postavljeni montažni objekti na prelazima prema Kosmetu

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2024, 12:58

E, PA KURTI, NEĆE BITI PO TVOME! Srbija odgovorila ŽESTOKO, postavljeni montažni objekti na prelazima prema Kosmetu

Protivpravni potezi Aljbina Kurtija neće proći bez odgovora

Banka Poštanska štedionica tokom vikenda postavila je četiri montažne ekspoziture u neposrednoj blizini prelaza Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare (na prostoru centralne Srbije), kako bi svojim klijentima sa Kosova omogućila kontinuitet u isplatama novčane gotovine, ali i obezbedila što bliži pristup blagajnama, bankomatima, kao i ostalim bankarskim uslugama, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Te montažne ekspoziture postavljene su na najbližim mogućim lokacijama od prelaza, s obzirom da je takvo tehničko rešenje u datim okolnostima bilo jedino izvodljivo, a na raspolaganju će građanima biti svakog radnog dana i subotom od 9 do 17 časova.

Banka Poštanska štedionica na ovaj korak se odlučila, kako je navedeno u saopštenju, usled jednostranih i protivpravnih poteza Aljbina Kurtija koji je od 1. februara ove godine zabranio upotrebu dinara i platni promet Srbije na Kosovu.

- Srbi su onemogućeni da u svojim matičnim ekspoziturama na prostoru pokrajine podižu svoje plate, penzije, socijalna i sva druga davanja koja im uplaćuje država Srbija, a koja su im neophodna za život i rad. U proteklih mesec dana, dva puta je od strane Prištine zabranjen ulaz dinarske valute na Kosovo i Metohiju, zbog čega su Srbi bili primorani, da zbog nestašice dinara, putuju čak i više stotina kilometara do najbližih ekspozitura u centralnoj Srbiji, troše značajna sredstva na put, odsustvuju sa posla, ali i da se suočavaju sa brojnim drugim problemima - navodi se u saopštenju.

Klijenti Poštanske štedionice obaveštavaju se da u novoformiranim ekspoziturama mogu da obave sve bankarske poslove: isplate plata, penzija, socijalnih novčanih pomoći i ostalih primanja, zatim uplate na dinarske i devizne račune, menjačke poslove, ovlašćenja po računu, kao i druge bankarske poslove koji se inače redovno obavljaju u svim drugim ekspoziturama Banke svakoj montažnoj ekspozituri.

U svakoj montažnoj ekspozituri uvek će biti na raspolaganju po dvoje zaposlenih bankarskih radnika. Svaki objekat opremljen je i bankomatom Poštanske štedionice koji je u funkciji 24 časa, sedam dana u nedelji, za podizanje sredstava sa dinarskih računa klijenta.

Banka je kao podršku građanima poslala i dve mobilne ekspoziture na točkovima koje će u skladu sa potrebama građana biti dostupne na ovim lokacijama.

- Srbi koji su pogođeni ovim Kurtijevim antisrpskim merama, neće morati da putuju do ekspozitura u Raški, Novom Pazaru, Kuršumliji, Vranju… kako bi podigli svoja primanja, već će sve svoje prinadležnosti moći da obave u neposrednoj blizini administrativnih prelaza - navodi se.

Postojeće ekspoziture Banke Poštanska štedionica koje se nalaze na severu Kosova ostaju aktivne.

Postavljanjem ekspozitura u blizini administrativnih prelaza, u  postojećim teškim uslovima za Srbe sa Kosova, omogućen je koliko toliko lakši pristup isplati dinara, bar u logističkom smislu.

To tehničko rešenje je naravno samo privremenog karaktera, sve dok se ne uspostavi normalno funkcionisanje platnog prometa u srpskim sredinama na Kosovu.

- Beograd sve vreme odlučno insistira i neprestano traga za pronalaženjem održivog rešenja u vezi sa nastavkom funkcionisanja platnog prometa Republike Srbije na prostoru Kosova i Metohije, kako bi se urgentno rešio ovaj egzistencijalni problem koji pogađa 100.000 Srba na KiM - poručuje se.

Izvor: Srbija Danas/Kosovo-online/Preneo: V.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.