Džozef Bajden u Sarajevu

Izvor: RTS, 19.Maj.2009, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džozef Bajden u Sarajevu

Potpredsednik SAD Džozef Bajden ocenio da BiH ide pogrešnim putem i zatražio ustavne reforme. Američka pomoć ako BiH krene "pravim putem". Dodik protiv "tumačenja" Dejtona. BiH nedovoljno napredovala na putu ka EU, izjavio Solana.

Drugi čovek Bele kuće upozorio je predstavnike bosanskih vlasti, nevladinih organizacija i predstavnike društvenog i političkog života, da BiH "sada ide pogrešnim putem", poručujući tamošnjim političarima da mogu da račanaju na podršku SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukoliko "naprave pravi izbor".

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je situacija u BiH mnogo kompleksnija od ocene koju je izneo potpredsednik SAD Džozef Bajden.

Dodik je rekao da su Bajdenove ocene stanja u BiH rezultat, kako je rekao, "nedostatka vremena ili nečeg drugog".

"Sarajevo nije BiH. To je daleko kompleksnija situacija. Poštujem ocene Bajdena i delim vrednosti o miru, stabilnosti, evropskim integracijama, ali kompleksnost BiH se ne ogleda samo u doživljajima koji su vezani samo za Sarajevo, već za celu BiH i predstavljaju mnogo kompleksniju situaciju", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je i RS zainteresovana "za EU, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava".

Dejtonski sporazum zauvek može obezbediti stabilnost BiH, pod uslovom da se tumači kako je napisan, smatra Dodik.

Premijer RS rekao je da političari "treba da relaksiraju stanje u BiH na bazi podrške SAD i EU, a ne da svako na svoj način tumači šta je Bajden rekao".

U znak protesta zbog dolaska potpredsednika SAD, na Trgu Krajine u Banjaluci tačno u podne paljene su sveće.

Organizator paljenja sveća u Banjaluci, kao i u ostalim gradovima, je Boračka organizacija RS, koja se ne protivi poseti američkog potpredsednika, već činjenici da u BiH dolazi sa unapred pripremljenim stavom u kome su "Srbi krivi za sve".

I hrvatska organizacija "Kroacija libertas" takođe je protestovala širom Federacije BiH zbog, kako kažu, diskriminacije nemuslimanskog stanovništva.

"U BiH već tri godine traje uspon nacionalističke retorike. Bili smo svedoci pokušaja da reforme budu vraćene unazad. To mora prestati", upozorio je Bajden u govoru u parlamentu BiH.

"To možete uraditi i sa dva entiteta. Nas ne interesuje kako ćete da se organizujete. Ako ne uspete da se pridružite EU ostaćete među najsiromašnijim državama u Evropi. Sudiće vam istorija i vaša deca ako propustite tu mogućnost", rekao je Bajden.

Zamenik Baraka Obame je, takođe, naglasio da međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko i OHR imaju punu podršku SAD.

"Vrata Evrope su otvorena i SAD će vam pomoći da prođete kroz ta vrata", dodao je Bajden.

Pred govor u parlamentu BiH, Bajden se satao sa članovima Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Harisom Silajdžićem i Željkom Komšićem, a tokom večeri odvojeno će se sastati i sa čelnicima SNSD-a Miloradom Dodikom i Stranke za BiH Harisom Silajdžićem

Drugi čovek Bele kuće doputovao je u Sarajevo u društvu Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane. Sastanku zvaničnika BiH, EU i SAD-a prisustvuju specijalni predstavnik EU Valentin Incko i američki ambasador u BiH Čarls Ingliš.

Obamin zamenik u Sarajevu je bezbedan, a obaveštajne službe ne raspolažu saznanjima o mogućim pretnjama, prenose mediji u BiH.

Nivo bezbednosti podignut na najveći mogući nivo, a bezbednosne službe intenzivno sarađuju sa američkim obaveštajnim službama, rekao je ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović.

Sarajevo smatra da od današnje posete Džozefa Bajdena zavisi i ubrzanje puta BiH prema EU i NATO ali i predstavlja signal da će Balkan i u narednom periodu "ostati u fokusu" interesa Vašingtona.

Tokom posete Sarajevu Solana je izjavio da je se situacija u BiH razvija u pozitivnom smeru i da je bezbednosna situacija stabilnija.

"Mogućnost BiH da se približi EU je veća pošto politički lideri idu u pravom smeru. Žao mi je što ponekad čujem nacionalističku retoriku", rekao je Solana prilikom posete bazi EUFOR-a u Butmiru.

"Zajedničkom posetom želimo da ohrabimo nastavak evrointegracija zemlje jer je mesto BiH u EU i NATO, ali narod i politički lideri moraju zajedno da rade", rekao je Solana.

Sarajevo prioritet na Zapadnom Balkanu

Ovo je "istorijski dan" za Bosnu jer poseta potpredsednika Bajdena pokazuje da je Sarajevo prioritet Vašingtona na Zapadnom Balkanu. EU pruža podršku nastavku integracija BiH, ali upozorava da je neophodno uložiti još dosta truda, rekao je Solana.

Prema njegovim rečima najpre treba rešiti pitanje "retorike političkih lidera i zakona koje donose" jer će se jedino na taj način poboljšati bezbednosna situacija u BiH.

Tokom posete Bajden će održati govor u Parlamentarnoj skupštini BiH, susresti sa predstavnicima vodećih stranaka, a najavljen je i sastanak sa predsednikom Saveta ministara BiH Nikolom Špirićem i premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Na sarajevskom aerodromu Bajdena dočekali su ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Solana će se iz Sarajeva vratiti u Brisel, dok će američki zvaničnik sam nastaviti posetu zapadnom Balkanu u okviru koje će posetiti Beograd i Prištinu.

Pozitivni odnosi sa Srbijom

"Reći ću sutra predsedniku Srbije Borisu Tadiću da SAD žele da izgrade nove i pozitivne odnose sa Srbijom", rekao je Bajden i naglasio da SAD žele da vide da je Srbija zauzela mesto u Evropi, koje joj pripada, kao "snažna, uspešna, demokratska" država koja ima "konstruktivnu" ulogu u regionu.

"Ne očekujemo da Srbija uskoro prizna Kosovo, ali očekujemo od Beograda da sarađuje sa EU i drugim ključnim međunarodnim akterima oko Kosova i da traži pragmatična rešenja koja će unaprediti život Srba i Albanca", rekao je potpredsednik SAD u obraćanju poslanicima Parlamentarne skupštine BiH.

Bajden je dodao da SAD ostaju privržene demokratskom, nezavisnom i multietničkom Kosovu, od koga očekuju da ostane posvećeno zaštiti svih zajednica, uključujući i srpsku.

"Ta posvećenost je ključ za budućnost Kosova", ocenio je Bajden i dodao da je nezavisnost Kosova, "iako mlada, neopoziva, i od kritičnog značaja za napredak i stabilnost regiona".

Potpredsednik SAD-a naveo je da će u Beograd i Prištinu doći sa porukom da će administracija novog američkog predsednika Baraka Obame "ostati i osnažiti dugoročnu dugoročnu privrženost Amerike" Evropi, uključujući i region Balkana.

"Vrata su otvorena za zemlje u regionu koji, po prvi put u istoriji, postaje nerazdvojni deo cele, slobodne Evrope, i SAD će vam pomoći u tome", poručio je američki potpredsednik.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.