Džons: Situacija u Bih nije dobra

Izvor: RTS, 02.Mar.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džons: Situacija u Bih nije dobra

Situacija u BiH nije dobra i nije bilo napretka od prethodne posete prošle godine, izjavio zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Stjuart Džons. Kandidat za novog šefa OHR-a u toku ove sedmice.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Stjuart Džons izjavio je  u Sarajevu da situacija u BiH nije dobra i ocenio da u toj zemlji nije bilo napretka od njegove prethodne posete u leto prošle godine.

Džons je sa članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem razgovarao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o političkoj situaciji u BiH, budućnosti zemlje, njenom evroatlanskom putu, kao i o američkoj pomoći BiH.

Prema saopštenju iz Komšićevog kabineta, Džons je rekao da "SAD pozitivnim ocenjuju dogovor o ustavnom amandmanu, ali su zabrinute zbog izostanka ostalih uslova potrebnih za približavanje BiH Evropskoj uniji ".

Džons je rekao da su SAD zabrinute retorikom pojedinih državnika i problemima državne i vojne imovine.

U razgovoru je bilo reči i o tranziciji Kancelarije visokog predstavnika u BiH, pri čemu je Džons najavio da će SAD, u konsultacijama sa Evropskom unijom  pitanje kandidata za novog šefa Kancelarije rešiti u toku ove sedmice.

Prisluškivanje u institucijama BiH

Bošnjački kadrovi u obaveštajnim službama prisluškuju telefonske razgovore srpskih predstavnika u institucijama BiH, ali i zvanička Republike Srpske , piše "Glas Srpske", pozivajući se na izjavu člana Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanke Majkić.

Majkić ističe da su neki od sistema za prisluškivanje telefonskih razgovora, presretanje sms poruka i elektronske pošte pod kontrolom bošnjačkih obaveštajaca i da se koriste u političke svrhe.

Problem prisluškivanja političara i građana aktuelizovan je pošto je sarajevska štampa objavila sadržinu navodnog telefonskog razgovora premijera RS Milorada Dodika i glavnog tužioca BiH Milorada Barašina.

Predsedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da sistemi za prisluškivanje telefonskih razgovora moraju biti pod strogom kontrolom nadležnih institucija.

Ukazao je da ovaj sistem može biti zloupotrebljen i korišćen u političke svrhe, jer je "očigledno da postoji paralelizam u institucijama BiH".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.