Džihadisti ne mare za religiju

Izvor: B92, 03.Feb.2015, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Džihadisti ne mare za religiju"

Francuski novinar Didije Fransoa, koji je proveo deset meseci u zarobljeništvu Islamske države, rekao je da džihadisti uopšte ne mare za religiju.

On je za CNN rekao da pripadnici terorističke organizacije koja se zalaže za striktnu primenu šerijatskog zakona u svojim uporištima nemaju kopije Kurana, te da nikada nije čuo da oni govore o bilo kakvim religijskim učenjima, već da su uglavnom razgovarali o političkim stvarima.

Francuz je pušten na slobodu u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aprilu prošle godine, ali nije često govorio o svom zarobljeničkom iskustvu.

Fransoa je istakao i da je u zarobljeništvu sreo jednu Amerikanku, o kojoj je nedavno govorio američki predsednik Barak Obama.

On je zarobljen u bolnici u gradu Alepu, odakle nosi traumatična iskustva.

“Kada su nas sprovodili do toaleta mogli smo da vidimo veliki broj Sirijaca i Iračana koji su ležali na podu u krvi. Tukli su nas, ali ne svaki dan, međutim i to je bilo dovoljno da se osećamo užasno. Mogli su bukvalno da nas unište, da su nas tukli svakog dana verovatno ne bismo preživeli. Bar ne nas nekoliko“, naveo je Fransoa.

Novinar je rekao da je u zarobljeništvu sreo Džihadi Džona, Britanca koji se sumnjiči za surova ubistva stranih državljana koja su snimljena i objavljivana na internetu.

“On nije neko sa kim biste da imate posla. Britanske džihadiste smo zvali Bitlsima, a oni su najsuroviji“, naveo je Fransoa, koji je pušten nekoliko dana pre velike akcije džihadista u Iraku, kada je ubijeno mnogo ljudi.

On je dodao i da nije mogao da veruje da je, zajedno sa trojicom kolega, pušten, naročito pošto je Francuska ušla u koaliciju za borbu protiv ID.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.