Džihadisti koji su planirali napad u Beogradud ovog vikenda na slobodi

Izvor: Blic, 25.Jul.2015, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džihadisti koji su planirali napad u Beogradud ovog vikenda na slobodi

Ovog vikenda na slobodi bi trebalo da se nađu i poslednji pripadnici vehabijske grupe koja je pre osam godina pokušala da ubije sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića, a u planu su imali i napade na javne i kulturne objekte i strane ambasade u Beogradu, kao što je Ambasada SAD, te zgrade "Beograđanke" i Narodnog pozorišta.

Prema saznanjima Alo!, većina njih, a posebno vođa ove grupe Senad Ramović zvani Becan, ne samo da u zatvoru nisu prevaspitani već su na krilima pojave >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ISIS-a dodatno radikalizovali svoje stavove i samo je pitanje vremena kada će ponovo krenuti u slične poduhvate.

Na suđenju vehabijama u Specijalnom sudu u Beogradu kao svedok se pojavio i muftija Muamer Zukorlić, koji je tvrdio da su vehabije htele da ga ubiju. Muftija je svojim svedočenjem puno doprineo da neke od vehabija, poput Ramovića, dobiju višegodišnje zatvorske kazne.

- Kod Ramovića procena rizika upućuje na visoku verovatnoću da ponovi slična krivična dela. On u budućnosti namerava da nastavi džihadističku borbu, a u KPZ Niš je širio radikalne stavove među ostalim zatvorenicima, govoreći da njegov život nema smisla ako ne postane "šehid", tj. onaj koji umire boreći se za Alaha. Ramović je pred drugim zatvorenicima i dalje pretio likvidacijama pripadnicima srpske bezbednosti, ali i pojedinim istaknutim predstavnicima islamske zajednice na teritoriji Srbije - otkriva izvor "Alo!" blizak srpskim bezbednosnim strukturama.

Prema njihovim izvorima, potencijalno veliku opasnost bi mogao predstavljati i Nedžad Bulić zvani Nedžo, koji se u zatvoru pridružio Ramovićevoj vehabijskoj grupi.

"SRBIJO, DOLAZE TI ISLAMISTI" Najjezivija pretnja Islamske države do sada

- S obzirom da Bulić odlično zna arapski jezik, on je u KPZ Niš imenovan za novog imama u tamošnjem "mesdžidu" i samim tim je imao veliki uticaj na druge osuđenike islamske nacionalnosti - kaže naš izvor koji podseća da je Bulić uhapšen u martu na sarajevskom aerodromu, a namera njegove terorističke grupe bila je da napadne fudbalski stadion u Novom Pazaru.

Okružni sud u Beogradu osudio ga je na sedam godina zatvora.

Na slobodi se iz ove grupe već nalaze Fuad Hodžić, Adnan Hot, Mirsad Prentić, Jasmin Smailović, Erhan Smailović i Muamer Salković. Od vehabizma se sa ovog spiska distancirao samo Mirsad Prentić, koji je zbog opasnosti da mu se bivši saučesnici osvete robijao u odvojenom odeljenju. Svi ostali u izveštajima sudskih i bezbednosnih organa označeni su kao osobe koje su spremne na ponovno udruživanje radi terorističkih aktivnosti. Zanimljivo je to da su svi zatvorsku kaznu služili barem tri godine kraće od one na koju su bili prvobitno osuđeni.

U okršaju policije sa ovom terorističkom grupom ubijen je Ismail Perentić na planini Ninaja kod Novog Pazara. Sudeći po pronađenoj ogromnoj količini oružja, sanitetskog materijala, vozila i eksploziva i ostale vojne opreme, ova grupa bila je finansirana iz inostranstva, odakle su dolazili i nalogodavci, čija imena će verovatno ostati tajna.

Ova grupa je kontaktirala sa istomišljenicima iz BiH, odnosno vehabijama Nusretom Imamovićem iz Maoče kod Brčkog i sada pokojnim Ismetom Baćićem, ali i Ebu Muhamedom iz Beča u Austriji i studentima iz Meke u Saudijskoj Arabiji, koje su pitali za mišljenje o ubistvu muftije Zukorlića.

Tužilaštvo je navelo da su pojedinci iz ove grupe snimili i film po uzoru na bombaše ubice, te da je namera finansijera iz inostranstva bila da ulice u Srbiji počnu da liče na ulice kakve ostaju nakon akcije bombaša samoubica.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Za vikend na slobodi grupa iz Sandžaka koja je planirala terorističke napade

Izvor: SandzakPress.net, 25.Jul.2015

Sandžak – Ovog vikenda na slobodi bi trebalo da se nađu i posljednji pripadnici grupe koja je prije osam godina pokušala da izvede niz terorističkih akcija u koje se ubraja da ubije sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića, a u planu su imali i napade na javne i kulturne objekte i strane ambasade...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.