Džibra u Despotovici

Izvor: Politika, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džibra u Despotovici

Kampanja prerade voća ugrožava reku jer se ne poštuje pravilnik

GORNJI MILANOVAC – U prethodne dve godine su više puta "ribe plivale leđno" u Despotovici, reci koja protiče celom dužinom grada. Ekolozi i ribolovci su dizali "frku", ali zagađivači su ostali nepoznati. Čitav novembar i u prvoj dekadi decembra, sa Despotovice se širi miris džibre, pa nije bilo teško otkriti "ko to tamo zagađuje".

– Upravo traje dvomesečna kampanja prerade voća >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u pogonima kompanije "Svislajon–Takovo" i svakoga dana se preradi 60 hiljada litara komine. Otuda je, nizvodno od grada, utvrđeno da su štetne organske materije dospele u korito reke i da njihov postotak znatno nadmašuje pravilnikom dozvoljenu gornju granicu – kažu u opštinskoj ekološkoj inspekciji.

Zavod za zaštitu zdravlja u Čačku je, na uzorcima vode utvrdio da voda u reci "ne odgovara dozvoljenim vrednostima prema pravilniku". Između ostalog, pokazalo se da su količine hlorida i nitrata četiri, odnosno osam puta veće od dozvoljenih. Na osnovu toga, inspekcija je svojim rešenjem zabranila pogonima kompanije ("Takovija" i Podrum rakije) da ispuštaju otpadne vode i zapretila pokretanjem postupka za utvrđivanje prekršajne odgovornosti. Čitav predmet kod republičke inspekcije za vodoprivredu.

Trenutno je ovom nemarnošću najviše pogođen sistem za prečišćavanje otpadne vode, jedan od retkih u Srbiji, izgrađen pre 13 godina. Naime, sve fabrike u gradu koje imaju otpadne vode dužne su da, vlastitim prečistačima, smanje postotak zagađenosti do granice koja omogućava pomenutom sistemu da, hemijsko-biološkim postupkom, prečisti vodu reke pre nego što ona dospe u Zapadnu Moravu. U suprotnom, filtriranje postaje manje uspešno i znatno povećava troškove komunalnom preduzeću "17. septembar" koje gazduje sistemom za prečišćavanje.

B. L.

[objavljeno: 12.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.