Džefri Najs: Nečasni pokušaji rehabilitacije Miloševića

Izvor: N1 televizija, 17.Avg.2016, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džefri Najs: Nečasni pokušaji rehabilitacije Miloševića

Najs je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa istakao da, iako su na svim stranama činjeni ratni zločini, neosporna je činjenica da je Srbija daleko najodgovornija i da svi putevi vode ka Slobodanu Miloševiću.

U procesu Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom nije suđeno i Slobodanu Miloševiću, te su nečasni i neosnovani pokušaji da se on rehabilituje vađenjem iz konteksta jedne rečenice, izjavio je nekadašnji glavni tužilac na suđenju bivšem predsedniku Jugoslavije >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u Hagu Džefri Najs.

To je konstatovalo i sudsko veće na kraju prezentovanja dokaza tužilaštva, ali je Miloševićeva smrt onemogućila izricanje presude, naglasio je Najs.

On smatra da je informacija koju je objavio britanski novinar Nil Klark da je sudsko veće u procesu Karadžiću utvrdilo da nema dovoljno dokaza da je Slobodan Milošević bio deo zajedničkog kriminalnog poduhvata u cilju čišćenja teritorija od nesrpskog stanovništva u BiH, verovatno deo kampanje orkestrirane iz Srbije i, moguće je iz Rusije - da se Milošević oslobodi krivice deset godina nakon smrti.

Najs je predočio da je i Haški tribunal odgovorio da tokom suđenja Karadžiću nije pronađeno dovoljno dokaza da je Milošević bio deo zajedničkog kriminalnog poduhvata, međutim, mora se imati u vidu da se svaki postupak vodi posebno.

To znači da dokazi u procesu jednom optuženom, u ovom slučaju Karadžiću, nisu toliko usredsređeni na ostala osumnjičena lica koja su pomenuta u ovom predmetu, dakle na Miloševića, ukazuje tužilac.

Postupak Karadžiću odnosi se isključivo na njega, a ne i na Miloševića, ponovio je Najs.

Najs navodi da je tužilac u procesu protiv Karadžića odlučio da se usredsredi usko na slučaj samog Karadžića i zbog toga nije prikupio dovoljno dokaza o umešanosti i krivici Miloševića, koji inače postoje.

Prema njegovim rečima, ti dokazi su omogućili sudijama u procesu Miloševiću da kada je tužilaštvo završilo svoj deo posla, zaključe da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu, a što on nije doveo u pitanje pre smrti 2006. godine.

Sudije su bile zadovoljne da postoji dovoljno dokaza da se nastavi postupak Miloševiću po optužbi za genocid, naglašava Najs.

Na pitanje da li to znači da je, da Milošević nije preminuo tokom postupka, bilo dovoljno dokaza da bude osuđen i za genocid Najs kaže da ne može da tvrdi, jer nije bio sudija.

Ne bi bilo korektno da kažem kako bi oni presudili. Međutim, ponavljam, kad je tužilaštvo završilo prezentovanje dokaza, sudsko veće je zaključilo da ih je sasvim dovoljno da se nastavi suđenje Miloševiću, zaključio je Najs.

Podsećanja radi, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije da je Haški tribunal presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-1995.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.