Džaferi očekuje da opozicija povuče amandmane

Izvor: B92, 31.Jan.2018, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džaferi očekuje da opozicija povuče amandmane

Predsednik makedonskog parlamenta Taljat Džaferi očekuje od VMRO-DPMNE da povuče više od 35.000 amandmana na Zakon o jeziku.

On je istakao da je vlada odlučna da ovaj zakon donese.

Džaferi je na konferenciji za novinare rekao da opozicija treba da demonstrira konstruktivnost, a ne da blokira parlament u narednih šest meseci tolikim brojem amandmana.

Džaferi u razgovoru s novinarima nije isključio mogućnost da amandmani uopšte ne uđu u plenarnu dvoranu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema njegovim rečima, primedbe u amandmanima odnose se na usklađenost Zakona o jezicima sa Ustavom, a Skupština, kaže, nije nadležna za izjašnjavanje o tome, već je to posao Ustavnog suda, prenela je TV Sitel.

Iz najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE poručuju da od amandmana neće odustati, te da shvataju potrebu Albanaca za jednim takvim zakonskim rešenjem, ali i da očekuju da Zakon ostane otvoren za javnu raspravu uzimajući u obzir i primedbe stručne javnosti.

Albanska partija DUI, Ali Ahmetija, smatra da u vreme kada se zemlja suočava sa istorijskim izazovima, opozicija treba da bude konstruktivna.

Poslanik Artan Grubi u pisanoj izjavi ističe da opozicija ostaje zarobljena u prošlosti i ne dozvoljava da se realizuju očekivanja građana.

U najuticajnijoj vladajućoj SDSM, premijera Zorana Zaeva drugi dan nema komentara na novonastalu situaciju u parlamentu.

VMRO-DPMNE je prošlog vikenda podnela gotovo 36.000 amandmana sa namerom da, kako tvrde vladajuće stranke, blokira usvajanje Zakona o jeziku.

Stručnjaci, pak, smatraju da postoji samo jedan izlaz iz ove situacije, a to je da se plenarne sednice parlamenta podele u dva dela, tako što bi se u jednom delu razmatrali amandmani na Zakon o jeziku, a u drugom delu tekući reformski zakoni predviđeni planom 3-6-9.

Inace, ranije danas u parlamentu je ponovo odloženo razmatranje mnogobrojnih amandmana na Zakon o jeziku iz tehničkih razloga, jer stručne službe još ne uspevaju da se amandmane obrade i učine ih dostupnim poslanicima.

Hiljade amandmana na Zakon o jeziku ponovo diže tenzije u Makedoniji, nakon što je predsednik Đorđe Ivanov odbio da potpiše taj akt i vratio ga u parlament na treće čitanje.

Zakon o jeziku podrazumeva uvođenje albanskog kao drugog zvaničnog jezika u Makedoniji u svim državnim institucijama i u opštinama i gradovima u kojima živi više od 20 odsto Albanaca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.