Izvor: B92, 05.Okt.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džaba smo krečili

Beograd -- 5. oktobar - dan kada je pre 12 godina srušen režim Slobodana Miloševića, u Srbiji se gotovo i ne obeležava. Većinski stav opisuje grafit "Džaba smo krečili"

Peti oktobar - nepovratni put u demokratiju ili najveće iznevereno očekivanje? Najmasovniji protest ikada označio je kraj vladavine Slobodana Miloševića i novi početak. 12 godina kasnije građani sa kojima smo razgovarali smatraju da su i problemi i država ostali isti, a da su promene minimalne.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Jedan stariji Beograđanin dobro se seća 5. oktobra 2000, ali sa žaljenjem dodaje da "promena nema".

"Ja sam tu iz kraja, i sećam se kad je gorela i stanica policije u Majke Jevrosime i televizija. Danas, međutim, ništa nije bolje", kaže jedna Beograđanka, dok jedan mladić ističe:

"Kad se osvrneš oko svega, kad vidiš ko vodi ovu državu, kad vidiš kakvo je stanje u državi - ne znači apsolutno ništa. Džaba smo krečili".

I sociolog Ratko Božović smatra da je Srbija danas na istom mestu, samo što je građanima ukradeno 12 godina.

"Ona ista pitanja koja smo tada postavljali oko Kosova i oko Unije, oko svega što je naš život neposredni - postavljaju se i danas. I da smo kojim slučajem jednog trenutka na neki način zaspali i prespavali to vreme od 2000. do danas - ovo danas bi doživeli kao neverovatan i ružan san."

Ovaj datum ne slave ni oni koji su predvodili demonstracije. Umesto obeležavanja i proslave, političari koji su bili učesnici ovih događaja oglasili su se samo saopštenjima.

Nazvan "revolucija bez krvi" 5. oktobar 2000. izazvao je veliku pažnju evropske i svetske javnosti, a bilo je pokušaja da se na sličan način sruše nedemokratski režimi i u nekim drugim zemljama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.