Dvostruka zaštita pacijenata

Izvor: RTS, 25.Dec.2013, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvostruka zaštita pacijenata

Ako smatraju da su im prava ugrožena, pacijenti odnedavno mogu da se obrate novim zaštitnicima. Jednog finansira opština, a drugog Republički fond za zdravstveno osiguranje. Radom doskorašnjih zaštitnika, pacijenti često nisu bili zadovoljni, jer su, kažu, uglavnom bili na strani direktora i medicinskih radnika.

Pacijenti, koji  smatraju da su im prava u domovima zdravlja i bolnicama ugrožena, odnedavno mogu da se obrate novim zaštitnicima. Jednog finansira opština, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a drugog Republički fond za zdravstveno osiguranje. Radom doskorašnjih zaštitnika, pacijenti često nisu bili zadovoljni, jer su, kažu, uglavnom bili na strani direktora i medicinskih radnika.

Pacijenti koji satima čekaju lekara ili naiđu na neljubaznog zdravstvenog radnika, rado bi pokucali na vrata onih koji bi mogli da im pomognu. Problem je što često ne znaju svoja prava, a još su manje upućeni od koga da traže pomoć. Pojedini za zaštitnike -nikada nisu čuli.

Svoje nezadovoljstvo pacijenti će ubuduće moći da izraze na dve adrese-kod savetnika pacijenata koji će raditi u prostorijama opštine i kod zaštitnika prava osiguranika u zdravstvenim ustanovama. I ranije su zaštitnici postojali, pa se sada nameće pitanje šta će od sada promeniti.

Verica Lazić iz Sektora kontrole u RFZO kaže da je Fond prethodom peridu imalo pritužbe na rad zaštitnika prva pacijenta.

Sada naši zaštitnici  problem moraju da reše odmah ili najkasnije u roku od pet dana. Naši zaštitnici neće sedeti u kancelarijama -biće u čekaonicama,odeljenijima,gde su ležeci pacijneti. Da čuju na šta se osiguranici žale i pomognu", ističe Lazićeva.

Pravnik Dušan Rajaković očekuje da će zaštita biti efikasnija jer, kako tvrdi, do sada u samoj ustanovi zaštitnici prava pacijenata nisu mogli da nepristrasno da odlučuju.

Nisu mogli na objektivan način da štite interese pacijenta, jer su se prigovori odnosili na postupke njihovih kolega. A sada tim izmeštajem, savetnici pacijenta će dobiti na nepristrasnosti, jer nisu zaposleni niti su pod uticajem direktora, navodi Rajković.

Odnedavno pravnici, lekari, farmaceuti, ekonomisti - sede u foteljama zaštitnika ili savetnika. Njihov rad biće kontrolisan.

Verica Lazić iz RFZO kaže da u slučaju da sami osiguranici nisu zadovoljni sa dobijenim odgovorom ,obavestiće Fond kao sektor kontrole koji će izvršiti kontrolu rada.

Prema njenim rečima, zaštitnici  Fonda nikada ne znaju kada će neko da dođe iz sektora kontrole da ih obiđe ,kada su na radnom mestu,kada pružaju savete osiguranicima.

Rajaković napomnje da su sankcije moguće i za opštinskog savetnika pacijenata, koji iznad sebe ima Savet za zdravlje.

Ukoliko ne dobiju pomoć kod zaštitnika ili savetnika, pacijenti mogu da se obrate i Inspekciji Ministarstva zdravlja. U slučaju nemilih događaja i sudovima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.