Izvor: B92, 17.Okt.2010, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojka za životni standard

Beograd -- Građani Srbije životni standard u vreme socijalizma ocenjuju četvorkom, a vreme Slobodana Miloševića i današnje vreme, dvojkom, piše "Blic".

Istraživanje su sproveli Fondacija "Fridrih Ebert", Centar za slobodne izbore i demokratiju i Centar za studije socijalne demokratije.

Njime su obuhvaćeni ispitanici uzrasta od 16 do preko 70 godina, različitih obrazovnih nivoa i iz svih socijalnih slojeva, koji su odgovarali na ukupno 109 pitanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U obrazloženju rezultata istraživanja, Srećko Mihailović, vođa istraživačkog tima, napominje da su mišljenja i stavovi građana jedan od veoma važnih kriterijuma za realnu procenu uspešnosti tranzicije.

Zaključak je da su oni koji nisu primereno predstavljeni u vlasti i institucijama, koji nisu uključeni u odlučivanje ni na najnižem lokalnom nivou, najviše razočarani, rekao je Mihailović.

Jedan od zaključaka istraživanja je da je socijalizam bio najbolji, osim po političkim slobodama.

Mihailović je rekao da je, kada su političke slobode u pitanju, danas najbolje. Po dva parametra, političkim slobodama i sistemu, najgore nam je bilo u vreme Miloševića – ratovi, nacionalizam, hiperinflacije, međunarodna izolacija, bombardovanje, rekao je on.

Danas nam je, pak, najgore na planu životnog standarda i na planu privrede. Kada se sve sabere, građani Srbije procenjuju da nam je najbolje bilo u socijalizmu (s prosečnom ocenom 3,6), a da je danas nešto bolje (2,5) nego što je bilo u vreme Miloševića – objašnjava Mihailović, preneo je Miahilović rezultate istraživanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.