Dvoje umrlo od trovanja gljivama

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvoje umrlo od trovanja gljivama

Dve osobe iz okoline Valjeva preminule su od posledica trovanja gljivama. Kontrola pečurki na pijacama u Srbiji nije zakonski rešena, upozoravaju iz Gljivarskog društva u Valjevu.

Na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, gde se nalazio na lečenju od trovanja pečurkama, danas je preminuo Miroslav Panić (31) iz sela Gornja Grabovica, dok je juče, takođe na VMA, preminula Milena Janković (69) iz sela Gornja Zabrdica.

Prema podacima Infektivnog odeljenja valjevske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bolnice, poslednjih sedmica je u valjevskom kraju bilo dvadesetak osoba otrovanih pečurkama, koje su uglavnom sami brali, od kojih je četvoro "u veoma teškom stanju" upućeno na lečenje na VMA.

Svi oni su tvrdili da su pečurke brali na mestima gde ih godinama beru i bili su uvereni da su jeli "zeke", ali se ispostavilo da su se uglavnom otrovali veoma otrovnom "zelenom pupavkom" koja liči na "zeke".

Infektiva služba Zdravstvenog centra se, zajedno sa Gljivarskim društvom iz Valjeva, 18. jula oglasila saopštenjem za javnost u kome se upozoravaju berači i prodavci pečurkama da je neophodna veća opreznost prilikom branja i upotrebe gljiva.

Predsednik Gljivarskog društva Dragić Tomić dodatno je upozorio javnost na oprez prilikom branja gljiva, kojih je, ovih dana zbog kiša, puno u livadama i šumama i ocenio da je kontrola prodaje gljiva na pijacama "problem Srbije s obzirom na to da ta oblast zakonski nije rešena, pa kontrolu ubranih pečurki niko i ne obavlja".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.