Dvoje mrtvih u eksploziji u Ankari, Erdogan: Bombaš-samoubica izazvao eksploziju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2013, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvoje mrtvih u eksploziji u Ankari, Erdogan: Bombaš-samoubica izazvao eksploziju

ANKARA, BEOGRAD -

U samoubilačkom napadu ispred američke ambasade u glavnom turskom gradu Ankari poginuli su bombaš samoubica i radnik obezbeđenja, rekli su turski zvaničnici, a prenosi britanski Bi-Bi-Si. Turski premijer Tajip Redžep Erdogan izjavio je na državnoj televiziji da iza eksplozije stoji bombaš- samoubica i pozvao na globalnu borbu protiv "terorističkih elemenata".

"Bombaš-samoubica digao je sebe u vazduh ispred ulaza u konzularno odeljenje američke ambasade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Ankari, a tom prilikom poginuo je jedan turski pripadnik obezbeđenja", kazao je Erdogan.

Guverner Ankare Aladin Juksel je rekao da se napadač nalazio unutar američkog kompleksa kada je aktivirao eksploziv.

"U samoubilačkom napadu ima dva mrtva, turski radnik bezbednosti i sam bombaš", rekao je novinarima Juksel.

Američki ambasador Fransis Rikardone je potvrdio da je poginuo jedan pripadnik turskog osoblja ambasade.

Desetak vatrogasnih i ambulantnih kola stiglo je na lice mesta, u oblasti u kojoj se nalaze i diplomatske misije Nemačke i Francuske.

Novinar agencije AP rekao je da je video najmanje jednu ženu, za koju se ispostavilo da je ozbiljno ranjena, i koja je prevezena u bolnicu.

Zaposlen u putničkoj agenciji Iran er, čije prostorije se nalaze preko puta ambasade, rekao je da je siguran da iza napada stoji bombaš samoubica i da je video kada su njegovo telo odvezla kola hitne pomoći.

Američki ambasador Frensis Ričardione izašao je kroz glavnu kapiju zgrade koju okružuju visoki zidovi da bi se obratio novinarima i kazao - "tužni smo što smo izgubili jednog turskog čuvara" i zahvalio se turskim vlastima na brzom reagovanju, prenela je britanska agencija Rojters.

Prema izjavama očevidaca, eksplozija je bila toliko jaka da su popucali prozori na radnjama na sto metara od američke ambasade.

Niko još uvek nije preuzeo odgovornost za napad, ali kako agencije podsećaju, u prošlosti su atentate vršili i radikalni islamisti, pripadnici krajnje levice i krajnje desnice, kurdski separatisti.

Poslednji veliki napad u Ankari bio je 2007, kada je ubijeno devet, a povređeno 120 ljudi. Turski istražitelji su za napad optužili jednog levičarskog bombaša samoubicu.

Čališkan: Iza eksplozije u Ankari možda stoji Al Kaida

Još nije poznato ko je odgovoran za napad bombaša samoubice na ambasadu SAD u Ankari, ali se sumnja na Al Kaidu, rekao je danas Tanjugu urednik agencije Anadolija Omer Faruk Čališkan.

"Još ne znamo ko stoji iza napada. Ima mnogo nagađanja, ali na prvom mestu se sumnja na Al Kaidu pošto je turska policija juče, navodno, uhapsila osobu za koju se veruje da je istaknuti član Al Kaide i da je bila povezana sa Osamom bin Ladenom", rekao je Čališkan, urednik engleskog servisa Anadolije.

U Turskoj su aktivne i druge terorističke grupe, ali Al Kaida je trenutno prva na spisku osumnjičenih, dodao je on.

Čališkan je rekao i da je eksplozija izazvala veliku zabrinutost stanovništva jer se, kako je primetio, dogodila u centralnom, dobro obezbeđenom delu Ankare.

Davutoglu: Odgovorni za napad će biti privedeni pravdi

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Beogradu, poručio je danas da će odgovorni za bombaški napad na ambasadu SAD u Ankari uskoro biti privedeni pravdi, a ceo događaj će biti u potpunosti rasvetljen.

"Sve raspoložive bezbednosne službe rade na rasvjetljavanju napada u Ankari, a dogadaj koji se desio u našoj zemlji jako nas je rastužio. Turski zvanicnici, zajedno sa svim sigurnosnim strukturama, uvek su pridavali veliki znacaj bezbednosti stranih diplomatskih predstavnistava i nastavićemo s takvom praksom", izjavio je Davutoglu agenciji Anadolija.

Izrazivši saučešće porodicama nastradalih u današnjem napadu u Ankari, Davutoglu je rekao da je za napad saznao tokom susreta sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ERDOGAN: Bombaš-samoubica izazvao eksploziju!

Izvor: Telegraf.rs, 01.Feb.2013

Bombaš-samoubica digao je sebe u vazduh ispred ulaza u konzularno odeljenje američke ambasade u Ankari, a tom prilikom poginuo je jedan turski pripadnik obezbeđenja

Nastavak na Telegraf.rs...

Erdogan za globalnu borbu protiv terorizma

Izvor: Danas, 01.Feb.2013

U samoubilačkom napadu ispred Ambasade Sjedinjenih Država u Ankari poginuli su juče bombaš samoubica i radnik obezbeđenja, naveli su turski zvaničnici. Američki ambasador Fransis Rikardone potvrdio je da je poginuo jedan pripadnik „turskog osoblja“ ambasade.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.