Dvoje Turaka osuđeno zbog nacističkih gestova u Aušvicu

Izvor: Blic, 09.Dec.2013, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvoje Turaka osuđeno zbog nacističkih gestova u Aušvicu

Dvoje mladih Turaka, studenata istorije, osuđeno je danas u Poljskoj na pola godine zatvora uslovno i novčanu kaznu zato što su se u nedelju slikali ispod glavne kapije logora Aušvic, dižući ruke u nacistički pozdrav.

To dvoje dvadesetdvogodišnjih studenata istorije na Univerzitetu u Budimpešti privelo je juče odmah nakon izgreda obezbeđenje muzeja i predalo policiji, a tužilaštvo ih je danas nakon saslušanja optužilo za skrnavljenje spomenika i propagiranje fašističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ideologije.

Oboje su dobrovoljno prihvatili krivicu i uslovnu kaznu od šest meseci zatvora sa odlaganjem na tri godine, novčanu kaznu i zaplenu njihovog mobilnog telefona kojim su pravili fotografije.

"Ovo nije samo muzej. To je mesto gde je pobijeno više od jednog miliona ljudi. To mesto zaslužuje poštovanje i mi insistiramo da svako ko dođe da obiđe logor Aušvic pristupa tom mestu sa poštovanjem i pijetetom", kazao je portparol Muzeja Pavel Savicki.

Većina prekršaja po njegovim rečima su sitnice kao pušenje ali povremeno, doduše vrlo retko, desi se da se u najvećoj fabrici smrti koju su nacisti podiglu u okupiranoj Poljskoj, simbolu holokausta, neko slika uz gest koji na tom mestu ne bi smeo da se napravi.

"Zbunjuje i boli to što su baš studenti istorije to uradili. I to studenti koji su doputovali iz Budimpešte. Jer 1944. godine ovamo je deportovano preko 430.000 mađarskih Jevreja od kojih je većina odmah odevedana u smrt u gasne komore", rekao je Savicki.

Nekadašnji nacistički logor Aušvic Birkenau, od 1947. godine Državni muzej, obiđe godišnje oko 1,4 milion ljudi iz svih krajeva sveta.

Ove jeseni već je jedna druga grupa studenata iz Turske odgovarala za ista krivična dela zato što su se zabavljali nacističkim gestovima u bivšem koncentracionom logoru Majdanek.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.