Dvesta hiljada tegli  zimnice na Festivalu u Koceljevi

Izvor: RTS, 01.Okt.2018, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvesta hiljada tegli zimnice na Festivalu u Koceljevi

I slano i slatko i ljuto i kiselo, sve što se od voća i povrća može napraviti predstavljeno je na jubilarnom desetom Festivalu zimnice u Koceljevi. Za brojne tegle pobrinule su se vredne domaćice tamnavskog kraja, a za dobru kupovinu brojni gosti.
Smederevac se u koceljevačkom kraju nije gasio od maja. Bašte su isporaznili, tegle napunli. Za festival su domaćice preradile preko 50 tona voća i povrća.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Slavica Mitrović pripremila je tri hiljade tegla zimnice: "Samo paprike preradili smo dve i po tone."
Uz domaće recepte, ubičajeni rad postao je biznis za pedeset četiri tamnavske porodice.
"Imam 28 proizvoda", kaže Tiosava Đorđić, "sve je iz moje bašte, sve sam proizvela sama."
Branka Nedeljković je na Festivalu zimnice ponudila nove proizvode: džem i slatko od feferona.
Prema rečima Vidosave Mijailović iz Kamenice, ajvar se prodaje po 500, slatko 400, pečurke po 600 dinara.
Na 80 ari više od 200.000 tegli i flaša. Uz koceljevačke proizvođače i kupce, na Festivalu su gosti iz cele Srbije. A može se naći sve - od slatkog od šljiva do grožđa u paprici.
Zimnici iz rodnog kraja nije odoleo ni ministar unutrašnjih poslova. Za nove tegle stići će i novi investitori, najavio je Nebojša Stefanović:
"Mi ćemo imati nove investicije u Koceljevu u vidu novih fabrika za preradu voća, pre svega se razgovara sa mađarskim investotorom i mislim da je Ministarstvo poljoprivrede pri kraju sa tim sporazumom."
"Zimnica je naš brend, razvijamo selo, razvijamo privredu, ukupan razvoj opštine", ističe Veroljub Matić, predsednik Skupštine opštine Koceljeva.
Za dva dana festivala Koceljevu poseti i više od 10.000 gostiju. Mnogi špajizi će ove zime kažu domaćini, za ukućane ostati poluprazni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.