Dve trećine Nemaca za jednakost hetero i istopolnog braka

Izvor: Blic, 27.Feb.2013, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve trećine Nemaca za jednakost hetero i istopolnog braka

Berlin - Dve trećine građana Nemačke smatra da bi bilo ispravno ukoliko bi pravno brak istopolnih partnera bio u potpunosti izjednačen sa brakom muškarca i žene.

Ispitivanje javnog mnjenja čije rezultate objavljuje magazin "Štern" (Stern) pokazuje da je 74 odsto Nemaca uvereno da bi tradicionalni brak u svakom pogledu trebalo izjednačiti sa homoseksualnim. U Nemačkoj je 2001. stupio na snagu zakon koji homoseksualanim parovima omogućava da stupe u, kako se zvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zove, "registrovano partnerstvo".

Tretman ovog istopolnog braka je drugačiji od pristupa tradicionalnim bračnim parovima kada je reč o imovinskom i poreskom pravu, kao i o pravu na usvajanje dece.

Međutim, prošle sedmice je savezni ustavni sud doneo presudu kojom se homoseksualnim parovima koji žive u registrovanoj zajednici olakšava usvajanje dece.

Nakon toga su političari konzervativne Hrišćsnsko-demokratske unije (CDU) savezne kancelarke Angele Merkel najavili mogućnost da vladajuća koalicija (sa Liberalima) uskoro predloži zakon kojim se uspostavlja puna ravnopravnost homoseksualnog i tradicionalnog braka.

Trenutak nije slučajan, ovo je godina saveznih izbora, a vladajuća koalicija (koja ima većinu u Bundestagu) želi da preduhitri opozicione stranke, koje imaju većinu u gornjem domu parlamenta, Bundesratu, i predupredi da one podnesu predlog ovakvog zakona.

Do sada su se za veća zakonska prava homoseksualaca zalagali pre svega zeleni i socijaldemokrate. U vreme njihove vlade je 2001. zakonski i omogućen istopolni brak. No, neočekivani obrt u vezi sa ovom temom je, kako pišu mediji, izazvao teške nesuglasice među političarima kancelarkine konzervativne CDU.

Na sastanku parlamentarne grupe ove stranke došlo je navodno do otvorene i žučne svadje, a promenama se posebnom protivi sestrinska bavarska Hrišćansko-socijalna unija koja takođe učestvuje u vladi u Berlinu.

Političari CSU, koja ne želi da razočara svoje ultrakonzervativne, katoličke birače u Bavarskoj, žele da se sačuvaju "poseban tretman koji (hetero-)brak i porodica imaju u društvu".

Prema statistici iz 2010. u Nemačkoj ima oko 19.000 registrovanih homoseksualnih partnerskih zajednica. No, ona je nepotpuna, jer u više federalnih jedinica ne postoji obaveza da se statistički obuhvataju ovi podaci.

Podataka o broju homoseksualnih muškaraca i žena u Nemačkoj, naravno, kao i u drugim zemljama nema.

Na internet stranici Saveza homoseksualnih muškaraca i žena Nemačke citiraju se rezultati najnovijih studija prema kojima je izmedju 1,1 i 2,7 odsto muškaraca i između 0,4 i 1,3 odsto žena isključivo homoseksualno opredeljeno.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dve trećine Nemaca za jednakost hetero i istopolnog braka

Izvor: EurActiv Srbija, 27.Feb.2013

Dve trećine gradjana Nemačke smatra da bi bilo ispravno ukoliko bi pravno brak istopolnih partnera bio u potpunosti izjednačen sa brakom muškarca i žene. Ispitivanje javnog mnjenja čije rezultate objavljuje magazin "Štern" (Stern) pokazuje da je 74% Nemaca uvereno da bi tradicionalni brak u svakom...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.