Dve solarne oluje klase X idu ka Zemlji, samo će nas okrznuti

Izvor: Blic, 07.Mar.2012, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve solarne oluje klase X idu ka Zemlji, samo će nas okrznuti

Juče su se dogodile dve velike erupcije na Suncu, a jedna od njih je do sada najjača solarna erupcija u poslednjih pet godina i da raste i dalje. Obe erupcije su u klasi X, najjača kategorija oluje koju Sunce može da napravi.

Ove dve jake erupcije usledile su nakon nekoliko slabijih, ali i dalje moćnih solarnih oluja koje su se dogodile juče, te nakon jedne velike erupcije prošle subote.

Prva velika solarna oluja klase je X5.4, a erupcija se dogodila juče u 00.02 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sati GMT. Druga, klase X1.3, se dogodila nešto više od sat vremena kasnije.

Iz američkog Centra za predviđanje svemirskog vremena pri Nacionalnoj kancelariji za okeane i atmosferu naveli su da je Sunce eruptiralo 6. marta i da će se posledice toga osetiti na Zemlji sutra oko 05.00 sati GMT. Takođe je istaknuto da je to najveća erupcija u poslednjih pet godina i da i dalje raste.

Džo Kunčes, naučnik Nacionalne kancelarije, kaže da će oluja verovatno trajati još sutra ujutro, ali da region koji je eruptirao može poslati još nabijenih čestica oluje ka Zemlji.

Naučnici su primetili ogromne oblake nabijenih čestica, takozvano izbacivanje koronalne mase (CME), koji su izbačeni solarnim erupcijama.

Iz američke svemirske agencije NASA kažu da oluja verovatno ide ka Zemlji, ali da će nas "okrznuti”, sa slabim efektom po našu magnetosferu

"Prvi podaci nisu dovoljni da se odredi da li oblak ide ka Zemlji. Najverovatniji zaključak je da ne ide direktno ka nama. Okrznuće magnetosferu naše planete verovatno 8. ili 9. marta”, naveo je astronom Toni Filips.

On je takođe rekao da je velika solarna oluja X5.4 eruptirala iz džinovske, aktivne sunčeve pege AR1429, koja je odgovorna za veliku solarnu oluju prošle subote.

Kada solarna oluja klase X ide direktno ka Zemlji, ugrožene su električne mreže, astronauti na Međunarodnoj kosmičkoj stanici i sateliti u orbiti, a može biti i poremećaja sa satelitskom komunikacijom. Takođe može doći do pojačane aurore borealis.

Nabijene čestice solarne oluje mogu tokom interakcije sa gornjom Zemljinom atmosferom proizvesti sjaj vidljiv posmatračima na visokih severnih ili južnih geografskih širina.

Naučnici za sada čekaju da vide šta će se dogoditi sutra, kada nabijene čestice, koje se kreću brzinom od oko 6.440.000 kilometara na sat, pogode Zemlju.

Povezane vesti: Kiseonik u atmosferi Saturnovog meseca Naučnici: Moguć je život na Jupiteru Veliki meteor iznad Britanije? Zemlju bi do 2020. godine mogla da zahvati katastrofalna Sunčeva oluja Mesec reflektuje život na Zemlji

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dve solarne oluje idu ka Zemlji (VIDEO)

Izvor: S media, 07.Mar.2012

Ove dve jake erupcije usledile su nakon nekoliko slabijih, ali i dalje moćnih solarnih oluja koje su se dogodile juče, te nakon jedne velike erupcije prošle subote...Prva velika solarna oluja, ujedno i najjača u 2012. godini, klase je X5.4, a erupcija se dogodila juče u 00.02 sati GMT. Druga, klase...

Nastavak na S media...

Dve solarne oluje hrle ka Zemlji, ugroženi sateliti i dalekovodi, avioni menjaju rute

Izvor: Blic, 08.Mar.2012, 10:45

Juče su se dogodile dve velike erupcije na Suncu, obe u klasi X, što je najjača kategorija oluje koju Sunce može da napravi. Danas i sutra se očekuju posledice - ugrožene električne mreže, GPS sistemi i sateliti, a avioni će morati da menjaju putanje u blizini polarnih delova Zemlje..."Vreme...

Nastavak na Blic...

Dve solarne oluje hrle ka Zemlji (video)

Izvor: Radio Centar 987, 08.Mar.2012

Juce su se dogodile dve velike erupcije na Suncu, a jedna od njih je do sada najjaca solarna erupcija u poslednjih pet godina i da raste i dalje. Obe erupcije su u klasi X, najjaca kategorija oluje ko..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.