Dve sile obnavljaju odnose: Koristiće budućnosti

Izvor: B92, 06.Nov.2023, 19:15

Dve sile obnavljaju odnose: "Koristiće budućnosti"

Kineski predsednik Si Đinping rekao je danas da su stabilni odnosi Kine i Australije u obostranom interesu i da dve zemlje treba da ojačaju saradnju.

Kina i Australija treba da promovišu razvoj strateškog partnerstva jačanjem međusobnog razumevanja i poverenja, rekao je Si australskom premijeru Entoniju Albanezeu, prvom australijskom lideru koji je posetio Peking od 2016, u Velikoj dvorani naroda u srcu prestonice.

Snažni odnosi će "koristiti budućnosti", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Albanez kineskom predsedniku. Bio je to njihov drugi susret licem u lice za godinu dana i trajao je više od sat vremena. Kina i Australija decenijama su gradile odnose zasnovane na trgovini. Peking je postao najveći trgovinski partner Australije.

Ali odnosi su se zategli nakon što je Australija optužila Kinu da se meša u njenu politiku 2017. Godinu dana kasnije, Australija je zabranila opremu kineskog tehnološkog giganta Huavei za njegovu 5G mrežu, navodeći bezbednosne brige.

Poziv Australije 2020. godine na međunarodnu istragu o poreklu pandemije Covid-19, koja je izbila u kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. godine, naljutio je Peking, koji je odgovorio blokiranjem uvoza neke australijske robe. Sastanak je bio "veoma pozitivan", rekao je Albanez, dodajući da je pozvao Sija da poseti Australiju

"Obojica smo se složili da ne treba da se definišemo našim razlikama. Treba priznati da one postoje, ali postoji i obostrana korist koju imamo", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.