Dve nove tematske izložbe u Konaku kneza Miloša

Izvor: Blic, 17.Apr.2015, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve nove tematske izložbe u Konaku kneza Miloša

Izložbe pod nazivom "Evo mene, eto vas... Sećanje kneza Miloša” i "Takovski krst i spomenica Drugog srpskog ustanka" biće otvorene u četvrtak, 23. aprila, u 13 sati u Konaku kneza Miloša povodom dvestote godišnjice Drugog srpskog ustanka.

Izložba "Evo mene, eto vas... Sećanje kneza Miloša" na jedinstven, uzbudljiv i nesvakidašnji način, u formi stripa, oživljava scene iz jednog od najznačajnijih perioda moderne srpske istorije. Iako je strip još uvek popularan medij, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a događaji inspirativni za strip-stvaralaštvo, oni se po prvi put na ovaj način prikazuju u muzejskom prostoru.

Posebnu draž postavci daju autentični predmeti iz ovog perioda, koji prate priču.

- Goran Đukić Gorski, strip-crtač, crta priče beskrajno studiozno. Samouveren u masovnim scenama, sa neverovatnim okom za detalje, prosto primorava posetioca da se posle pročitane priče vraća na pojedinačne kadrove u kojima se može uživati kao u najboljim ilustracijama - navodi se u najavi izložbe.

Autori izložbe su kustosi Izabela Martinov Tomović, Borislav Korica, Vladimir Merenik i Boško Ljubojević, a postavka se može videti do kraja 2015.

Izložba "Takovski krst i spomenica Drugog srpskog ustanka” organizovana je povodom 150 godina od ustanovljavanja prvog srpskog ordena.

Na izložbi i pratećim predavanjima biće prezentovana istorija ordena Takovskog krsta, koji je 1865. godine, povodom 50 godišnjice od kako je knez Miloš u Takovu podigao Drugi srpski ustanak, ustanovio njegov sin knez Mihailo da bi taj jubilej proslavio na najsvečaniji način.

Na osnovu sastavljenih spiskova svih živih ratnika iz Drugog ustanka i porodica

Tokom trajanja izložbe „Takovski krst i spomenica Drugog srpskog ustanka” u okviru pratećeg programa predviđena su i predavanja, na kojima će svake subote od 15 sati govoriti autor izložbe Ljubomir S. Stevović i istoričar Vidan Bogdanović. Ulaz na predavanja je slobodan.

onih ustanika koji su poginuli u toku borbe ili su umrli posle ustanka, knez Mihailo je ustanovio prva srpska odlikovanja: orden Takovskog krsta za preživele ustanike iz 1815. i srebrnu Spomen–medalju sa likovima kneza Miloša i kneza Mihaila za porodice preminulih junaka koji su učestvovali u podizanju ustanka i vojevali zajedno sa knezom Milošem.

Proslava pedesetogodišnjice Drugog srpskog ustanka je održana 23. maja 1865. na polju upravo ispred konaka kneza Miloša u Topčideru.

Na proslavu je došlo 27 sedih ratnika, pored ostalih i Uzun Mirko Apostolović i Mateja Simić, koje je knez Mihailo lično odlikovao Takovskim krstom, dok su srebrne medalje dobile 47 porodica organizatora Drugog ustanka.

Uz Takovski krst i srebrnu Spomenicu odlikovani su dobijali i istovetne ukaze koji su štampani zlatotiskom na pergament papiru sa tekstom i datumom proslave, a imena su kaligrafski dopisivana.

Autor izložbe je heraldičar i falerističar Ljubomir S. Stevović, dok je postavku osmislila kustos Izabela Martinov Tomović.  Izložba je otvorena do 25. maja.

Pored pomenutih novih tematskih izložbi, svi zainteresovani u Konaku imaju priliku da posete i stalnu postavku koja obuhvata šest ambijentalnih izlagačkih celina pod nazivom „Život u Srbiji u 19. veku“  i postavku „Miloš Obrenović– dinastija, istorija, mit“.

Stalnu postavku i nove tematske izložbe moći će besplatno da vide i posetioci predstojeće manifestacije „Muzeji Srbije. 10 dana od 10 do 10”, koja će biti realizovana od 9. do 18. maja.

Radno vreme Konaka kneza Miloša je svakog dana od 10 do 17 sati, osim ponedeljkom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.