Izvor: B92, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve liste za mađarske glasove

Subotica -- Za glasove vojvođanskih Mađara, najbrojnije manjine, bore se Savez vojvođanskih Mađara (SVM) Jožefa Kase i koalicija Mađarska sloga

Na listi koalicije "Mađarska sloga", koju čine čine Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara Pala Šandora i Demokratski savez vojvođanskih Mađara Andraša Agoštona, naći će se i predstavnici kontroverznog Omladinskog pokreta 64 županija.

Sukob koji već godinama postoji između partija mađarske nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manjine ponovo je buknuo u ovoj predizbornoj kampanji, međusobnim optuživanjem Jožefa Kase i Pala Šandora.

Posle najava da će se na listi Mađarska sloga naći predstavnici nacionalističkog pokreta 64 županije, SVM upozorava da ta lista skreće u radikalizam. Pal Šandor to negira i odbacuje optužbe da je DZVM na lokalu u Bečeju radije izabrala da sarađuje sa radikalima nego sa demokratskim strankama.

On tvrdi da je takva odluka doneta iz praktičnih razloga. "SVM-u je važnije da ima dva-tri ministra, da se ugradi u vlast i da dođe do neke podele kolača i da se time zadovolji. Mi se suštinski od njih razlikujemo jer ne želimo da budemo nečiji privezak, već da samostalno učestvujemo u donošenju političkih odluka", kaže on.

"U Bečeju nije bila saradnja sa radikalima - mi ne sarađujemo na ideološkim primesama 'Karlovac – Karlobag – Virovitica', nego na tome da li ima vode ili nema. Pri tom morate imati u vidu da je samozvana demokratska opcija od G17, demokrata i tako dalje štetočinski vršila vlast u Bečeju", rekao je Šandor u emisiji Kažiprst B92.

Pokret 64 županije zalaže se da se Mađarskoj vrate teritorije koje je izgubila posle Prvog svetskog rata i raspada Austrougarske, između ostalih i Vojvodinu.

Još nije dogovoreno da li će na listi Mađarska sloga biti i šest predstavnika tog pokreta, ali se oni ne mogu ignorisati, smatra Pal Šandor. "Ako je ime koalicije Mađarska sloga, morate da primite sve one koji su na političkoj paleti ako nećete da budete isključivi. To je pitanje kompromisa i saradnje", kaže on.

"Mi računamo na jedan dobar deo mlađih glasova, populacije koja se sada prvi put pojavljuje na izborima, vi ne možete da negirate da oni ne postoje na poltičkoj sceni. I mislimo da dobar deo mađarskog biračkog tela to preferira", kaže on.

"Drugo, ako hoćemo zaista Mađarsku slogu, mi njih ne možemo da izbacimo. Treće, mi ne pravimo sa njima koaliciju jer stranka nije ovde registrovana, nego ćemo primiti neku od ličnosti na našu listu", kaže on.

"Imali ste negde u novinama izjavu koordinatora ogranizacije 64 županije za Vojvodinu, koji je rekao da je ’naša država Srbija i naša himna Bože pravde’, šta čovek više treba da kaže", pita se Šandor.

Kako je cenzus za nacionalne manjine tri odsto, lista Mađarska sloga sa velikom sigurnošću može da računa na barem jedan poslanički mandat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.