Dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Mar.2015, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće

Formirane su dve komisije za utvrđivanje uzroka nesreće pada vojnog helikoptera koji je prevozio bebu iz Novog Pazara u Beograd, koje bi trebalo da utvrde odgovornost i uzroke teničke prirode, a rok za završetak njihovog rada je 30. mart, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Domu Vojske Srbije.

Helikopter koji se srušio bio je jedan od najispravnijih letelica u ratnom vazduhoplovstvu Srbije, posada najbolja što je jedinica Vojske Srbije mogla da ponudi, a najoptimalniji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uslovi za sletanje bili su na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, istaknuto je na konferenciji.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković rekao je da je rok za izveštaj komisije koja treba da utvrdi odgovornost u sredu, 18. marta, dok je tehničkoj komisiji dat rok do 30. marta.

"To se ne može lako utvrditi, delovi moraju ići na ekspertize, nećemo žuriti, ali ćemo doći do istine", rekao je Diković.

Diković: Osećam ličnu odgovornost

Diković je izjavio da oseća odgovornost zbog nesreće koja se dogodila noćas kada se srušio vojni helikopter.

"Osećam svoju odgovornost", rekao je Diković na konferenciji za novinare i dodao da tu odgovornost osećaju i svi njegovi saradnici.

Koliko je ko odgovoran, kako je rekao, utvrdiće istražni organi.

"Odgovornost osećam i ja i svi moji saradnici, ne delimo je, svako je odgovoran za svoj deo, koliko ko utvrdiće nadležni oragani i sa tim ćete biti upoznati. Ne može čovek biti neodgovoran za rad organizacije ako je na njenom čelu i svakog pojedinca koji je čini. Osećam svoju odgovornost, ona će biti raspravljena, da li je ima ili je nema", rekao je Diković.

On je rekao da je letelica pronađena oko dva sata posle ponoći a da su u pronalženju ucestvovali pripadnici MUP-a, Agencije za kontrolu leta, Direktorata za civilno vazduhoplovstvo i aerodrom Surčin.

Detalji leta helikoptera koji se srušio

Komandant 204. vazdhoplovne brigade VS Predrag Bandić danas je na konferenciji za novinare izneo sve detalje leta helikoptera koji se srušio sinoć kod aerodroma Surčin i precizirao da je svaki kontakt sa posadom izgubljen u 22.31, rekavši da je lično dao naređenje da se krene u akciju spasavanja.

Bandić je na konferenciji za novinare rekao da je posada sačinjena od istinskih heroja dežurala u snagama za hitno reagovanje na aerodromu Batajnica i da je oko 19 30. redovnim putem dobijen zahtev od zdravstenih institucija za pomoć u spasavanu bebe čije je prevoženje bilo onemogućeno prekidom drumskih komunikacija zbog odrona.

Kako je naveo oko 20.15 časova sagledana je meteorološka situacija na aerodromima, a on je u ličnom kontaktu sa posadom u potpunosti bio uveren u spremnost za ispunjavaje zadatka.

"Naređenje sam izdao lično", rekao je Bandić napominjući da je to učinio kao i nebrojeno puta do tada.

Prema njegovim rečima let se odvijao potpuno normalno do Raške gde je organizovan prihvat bebe i lekara pratilaca, a let se odvijao do Mladenovca bez ikakvih problema a onda je došlo do naglog pogoršanja meteorološke situacije.

Zbog toga, dodao je, odlučeno je u datom trenutku da se sletanje obavi na aerodromu Nikola Tesla.

Bandić je naveo i da su bila dva neuspešna pokušaja sletanja zbog slabe vidljivosti, te da je u 22.31 izgubljena svaka komunikacija sa posadom, a odmah nakon toga počela je potraga.

Upitan koliko je bila kritična meteorološka situacija, rekao je da nije bila kritična vec složena, ali u odnosu na takvu situaciju ponovio da su i letelica i posada bili najbolji mogući izbor.

Komandant helikopterske eskadrile potpukovnik Miroslav Zečević rekao je da je helikopter bio jedan od najispravnijih u srpskom vaduhoplovstvu, opremljen svim navigacijskim sredstvima, meteorološkim radarom - potrebnim elementima za izvšenje takvog leta.

"Helikopter je bio apsolutno ispravan", rekao je Zečević.

Komandant PV i PVO Vojske Srbije Ranko Živak rekao je da je pitanje bezbednosti letenja u svakom vazduhoplovstvu pitanje broj jedan i imperativ, a da je Vojska Srbije u proteklim godinama radila na obučavanju kadrova da sistem letenja podigne na viši nivo.

"Godine 1996. desio se poslednji udes sa ovako teškim posledicama", rekao je Živak.

Sedam osoba poginulo je kasno sinoć kada se srušio vojni helikopter kojim je u Beograd transportovana životno ugrožena beba iz Novog Pazara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.