Dve godine rada Vlade

Izvor: RTS, 07.Jul.2010, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve godine rada Vlade

Srbija izbegla najteže posledice ekonomske krize i predstoji rad na podizanju životnog standarda i stvaranju uslova za nova radna mesta, poručio premijer Mirko Cvetković podnoseći izveštaj o radu svog kabineta dve godine nakon što mu je poveren mandat. Vlada istrajala na ispunjenju ključnih principa na kojima je formirana, poručio premijer.

Podnoseći izveštaj o radu svog kabineta, dve godine nakon što mu je poveren mandat, premijer Mirko Cvetković poručio je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbija izbegla najteže posledice ekonomske krize i da sada predstoji rad na podizanju životnog standarda i stvaranju uslova za nova radna mesta.

Vlasnici preduzeća u Srbiji na skali od jedan do pet ocenili su Vladu premijera Mirka Cvetkovića prosečnom ocenom 2,35.

To je rezultat ankete koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije. Među Vladama od petooktobarskih promena, ova aktuelna na drugom je mestu, odmah iza vlade pokojnog premijera Zorana Đinđića koja je ocenjena sa 3,97. Vlada Mirka Marijanovića iz 2000. godine za malo je ostala bez prelazne ocene, a vlada Zorana Živkovića dobila je ocenu 2,33. Prva vlada Vojislava Koštunice imala je ocenu 2,12, a druga nešto slabiju - 2,07.

Anketirano je 10.636 malih preduzeća, 714 srednjih i 118 velikih, odnosno, glasala su 7.984 preduzetnika.

Glavnim uzrocima ekonomske krize u Srbiji učesnici ankete smatraju korupciju i kriminal, ali i nestručnost ljudi koji vode zemlju.

Premijer je rekao da je Vlada istrajala na ispunjenju ključnih principa na kojima je formirana i da je sada bliža njihovom ispunjenju.

Ti ciljevi su evropski put Srbije, diplomatska i pravna borba za Kosovo i Metohiju, jačanje ekonomije i socijalne odgovornosti i borba protiv kriminala i korupcije, naveo je premijer.

Cvetković je rekao da je Vlada najviše snage i sredstava uložila u ekonomiju i da je antikriznim potezima sprečila kolaps privrede. Iako je Srbija, kako kaže, prošla bolje u poređenju sa zemljama u regionu, premijer se slaže sa ocenom da građani teško žive.

"Daleko smo od toga da smo prebrodili krizu, ali mogu da ocenim da su otklonjene najveće opasnosti. Objektivno, veliki broj građana i dalje teško živi, a prioritet ove Vlade je da i u vremenima krize staramo uslove za nove investicije", rekao je Cvetković.

Sto dana nakon formiranja Vlade premijer je rad kabineta ocenio peticom, a ovog puta nije želeo da da ocenu. Smatra da su svi ministri učinili najviše što su mogli u uslovima krize.

"Ako budemo time zadovoljni to nas neće nigde dovesti, svuda je moglo biti bolje, ali ne bih nikoga izdvojio", rekao je premijer.

Novinari su izdvojili ministra zdravlja - zanimalo ih je da li oseća moralnu odgovornost zbog afera u njegovom resoru.

Milosavljević je rekao da bi svaki ministar mogao svakog meseca da podnese ostavku zbog loših stvari u njegovom resoru, da "nikada ne beži od svoje lične odgovornosti, a da je na građanima da daju ocenu".

Za Vladu, prema rečima premijera, najkrupniji državni problem sa kojim se suočila jeste pitanje Kosova, a uspeh je, kaže, postignut ukidanjem viza i podnošenjem kadidature za članstvo u Evropsku uniju, reformom pravosuđa, boljom saradnjom sa susedima.

Snažna borba protiv kriminala

"Smatram da nikada u istoriji Srbije nije vođena ovako snažna borba protiv kriminala, što je rezultiralo smanjenjem stepena kriminala i korupcije", rekao je Cvetković.

Ministri su komentarisali opaske da Vlada često nije delovala jedinstveno i to zbog stranačkih razlika i da bi to moglo ugroziti njen opstanak.

"Dužina trajanja Vlade zavisiće od toga koliko uspešno sprovodi ciljeve koje je postavila u interesu građana. Urbana je legenda da je G17 plus odgovoran za to što prethodne Vlade nisu sastavile kraj mandata", rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

U protekle dve godine, kako je rekao premijer Cvetković, politički je stabilizovan jug Srbije, u Srbiji su uspostavljeni evropski standardi u oblasti životne sredine i prostornog planiranja, suštinski je reformisana Vojska Srbije, reformisane su i bezbednosne službe, a brojnim zakonima uređuju se oblasti poljoprivrede, trgovine i zaštite potrošača, telekomunikacija, saobraćaja, kulture i sporta, naveo je premijer.

Prema rečima premijera, uklonjene su brojne prepreke ka EU, i posle 20 godina blokade građani putuju bez viza, promet robe se odvija nesmetano, ratifikovan je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a Srbija je predala zahtev za prijem u EU.

Ovu posebnu sednicu, koja je trajala 50 minuta premijer je zaključio željom da ubuduće bude više uspeha. Svoj optimizam, kako kaže, crpi iz utiska da je najgore prošlo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.