Dve godine od masakra u Norveškoj

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jul.2013, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve godine od masakra u Norveškoj

Norveški premijer Jens Stoltenberg pozvao je danas, drugu godišnjicu terorističkih napada u kojima je ubijeno 77 osoba, na nastavak borbe protiv svih oblika ekstremizma.

Na ceremoniji polaganja venca pred sedištem vlade, Stoltenberg je rekao da društvo mora da se suprotstavi "populističkim desničarskim strankama" koje jačaju u Evropi, kao i islamskim ekstremistima koji nastavljaju s pretnjama.

  Nastaviti borbu protiv ekstremizma: Jens Stoltenberg >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

 

"Nijedan ekstremista neće nas sprečiti da se slobodno krećemo, slobodno mislimo ili da se slobodno izražavamo", rekao je Stoltenberg.

 

"Naše vrednosti su naše najjače oružje i naša najjača zaštita protiv nasilja i terora".

 

Desničarski fanatik Anders Bering Brejvik priznao je da je 22. jula 2011. ubio osam osoba u bombaškom napadu na zgradu vlade i 69 u potonjem oružanom napadu na letnji kamp potmlatka Laburističke stranke na ostrvu Utoja.

 

Prošle godine, izrečena mu je zatvorska kazna od 21 godinu koja se može produživati sve dok se bude smatralo da je opasan po društvo.

 

Pravni stručnjaci kažu da to verovatno znači da će u zatvoru ostati do kraja života. Kasnije danas, održana je i komemorativna ceremonija na obalama koje gledaju na ostrvo Utoja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.