Dvadeset žrtava bombe u Pakistanu

Izvor: RTS, 15.Dec.2009, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvadeset žrtava bombe u Pakistanu

U centralnom delu Pakistana, u oblasti Pendžab, trideset i tri osobe poginule u eksploziji automobila - bombe. Spasioci još tragaju za preživelima koji su zatrpani pod ruševinama.

Automobil-bomba eksplodirao je danas na pijaci u jednoj od najnaseljenijih pakistanskih provincija, nedaleko od kuće jednog poslanika, ubivši 33 i ranivši 60 ljudi.

Eksplozija se dogodila u gradu Dera Gazi Kan u oblasti Pendžab, i poslednji je u nizu talibanskih napada izvedenih zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osvete protiv ofanzive pakistanske armije protiv pobunjenika na severozapadu zemlje, u kojima je do sada život izgubilo više od 500 ljudi.

Napadač samoubica detonirao je eksploziv u blizini kuće člana parlamenta, koji u tom trenutku nije bio u kući. Većina ubijenih i ranjenih bili su kupci na pijaci, tako da je za sada nejasno da li je bombaš samoubica ciljao političarev dom ili pijacu.

Spasioci još tragaju za preživelima koji su zatrpani pod ruševinama.

Političar čiji je dom možda bio meta napada, je Zulfikar Kosa, član pakistanske Muslimanske lige koja je na vlasti u Pendžabu ali u opoziciji u federalnom parlamentu.

Policija i političari u Pendžabu pod pritiskom su javnosti da slome mrežu ekstremista koji svoje redove popunjavaju u tamošnjim sirotinjskim naseljima i islamskim internatima.

Ekstremisti su poslednjih meseci, u nameri da pokažu svoju snagu i u oblastima daleko od severozapada koji se graniči sa Avganistanom, za cilj uzimali baze snaga sigurnosti, ali takođe i zdanja skupština i sudova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.