Dvadeset tri godine od velikih opozicionih demonstracija

Izvor: Beta, 08.Mar.2014, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvadeset tri godine od velikih opozicionih demonstracija

BEOGRAD, 8. marta 2014. (Beta) - U nedelju se navršava 23 godine od opozicionih demonstracija u Beogradu, prvih koje su uzdrmale režim tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

U višečasovnom okršaju policije i demonstranata u centru Beograda, 9. marta 1991. poginuli su demonstrant, učenik Branivoje Milinović, i policajac Nedeljko Kosović, a povredjeno je više od 200 demonstranata. U demonstracijama su učestvovale desetine hiljada gradjana.

Nakon okršaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << u centru grada, Predsedništvo SFRJ odlučilo je da oklopne jedinice JNA izadju na beogradske ulice.

Protest je sazvao Srpski pokret obnove (SPO) a priključile su mu se i ostale opozicione partije. Traženo je da tadašnji direktor državne televizije Dušan Mitević i urednici Slavko Budihna, Predrag Vitas, Ivan Krivec i Sergej Šestakov podnesu ostavke.

Neposredan povod za protest bio je komentar na državnoj televiziji 16. februara u kojem je komentator optužio SPO da je produžena ruka "ustaškog" hrvatskog režima.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.