Dva studenta u jednosobnom stanu

Izvor: Politika, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva studenta u jednosobnom stanu

Najveći broj pisama odnosi se na problem rešavanja malih stambenih jedinica. Današnji prilog je odgovor porodici Zorić iz Apatina, ali će on možda pomoći i drugim čitaocima koji imaju sličan problem.
Kao i u većini slučajeva, želje koje navedete u pismu uvek pomalo zabrinu. Tražili ste da stan namestimo za dva studenta, da bude "sa što više plakara i polica za smeštaj garderobe, obuće i knjiga, a da u kuhinji bude mini kabinet".

Funkcionalno rešenje
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
U odnosu na projektovano rešenje, predviđene su relativno male izmene – mogućnosti su vam limitirane. Zadržavaju se svi zidovi, osim lakog pregradnog gipsanog zida između sobe i kuhinje. Pošto ste izrazili želju da kuhinju opremite samo "mini kabinetom", funkcija klasične kuhinje ne postoji. Trpezarijski sto dimenzija 60x80 cm dovoljan je za dvoje. Razvlačenjem stola dobija se klasična dimenzija – 80x120 cm i, u zavisnosti od postojanja pregradnog gipsanog zida, sto može da ugosti još ponekog gosta.

S druge strane, stan za studente zahteva radni prostor za svakog ponaosob. Ispod prozora sa parapetom od 100 cm, napravite dugačku radnu ploču (oko 210 cm) sa dva radna mesta.

Prostor bez srednjeg zida, između sobe i kuhinje, sa plitkom nišom za kuhinjske elemente ima prednost zbog široko otvorenog životnog prostora. Ukoliko, pak, više volite položaj srednjeg gipsanog zida koji je definisan na crtežu tankom isprekidanom linijom, zaboravite na mogućnost otvaranja trpezarijskog stola, no, dobićete nešto intimniju dnevnu sobu, sa dodatnim zidom za slike (mnogi klijenti postavljaju kao bitan zahtev dosta slobodnih zidnih površina za ovu namenu).

Dispozicija i vrsta nameštaja

Kupatilo zadržava raspored sanitarnih elemenata po projektu. Predlaže se ormarić ispod postojećeg umivaonika duž celog zida, dubine oko 30 cm – koliko dozvoljava slobodan prostor iza vrata. Ovaj elemenat radite po meri, gotovi proizvodi su preskupi. U ormariću planirajte prostor za sredstva za održavanje higijene stana, ostavu za prljav veš, ostavu za čiste peškire. Na zidu iznad umivaonika postavite ogledalo, a desno, u produžetku, zastakljene elemente i police za kozmetiku.

Predsoblje je veoma malih dimenzija, te je neophodno plakar za sezonsku garderobu i cipele raditi što manje dubine – verovatno prostor dozvoljava maksimalnih 20-25 cm. Prvi deo, neposredno uz ulazna vrata, ostavite na visini do 120 cm (može i niže). U tom ćošku negde na zidu su prekidači; ulaz nije zagušen nameštajem; ovo je mesto za telefonsku bazu; pri ulasku u kuću treba vam površina na kojoj ćete odložiti tašnu, ključeve od kola, poštu.

Plakar predsoblja pravi se u skladu sa prostornim ograničenjima. Deo za obuću radite tako da se cipele slažu u uspravnom položaju. Garderoba se kači na kuke; za ofingersko kačenje imate mesta za dve do tri jakne. Obavezno ovaj plakar zatvorite nameštajskim vratima u punoj površini jer će u protivnom zbog malo prostora uvek izgledati haotično.

Dnevno-spavaća soba je predviđena za dva studenta. Predloženi raspored ležajeva omogućava maksimalnu dimenziju garderobnog plakara (jedan od vaših zahteva). Plakar je trokrilni, sa kliznim vratima orijentacionih dimenzija oko 65 cm po krilu. Ovaj način otvaranja jedino je moguć u zadatim uslovima. Deo zida uz vrata sobe ostaje slobodan za prekidač osvetljenja.

Pri kupovini ležajeva, birajte model koji preko dana služi za sedenje, ali i onaj čija je zadnja strana prikladnog dizajna – vidi se pri ulasku u sobu.

Kako je sobni radijator iza jednog ležaja, taj prostor opremite daskom za odlaganje ukrasa, pepeljara... a u gornjem delu okačite police za knjige (još jedan vaš zahtev).

Centralni klub sto radite sa fiokom za smeštaj štampe, pribora za šivenje, rezervnih naočara... stvari koje treba da su uvek pri ruci.

Na balkonska vrata i prozore postavite venecijanere, aluminijumske ili drvene, u zavisnosti od vrste stolarije. Klasične zavese bi dodatno oduzele prostor uz fasadni zid.

Radni kutak – sto za dva studenta, sa centralnim ormarićem za kućište za kompjuter i jednu fioku. Ploča se proseca za odušak radijatora pa je potrebno povećanje njene ukupne širine – 80 do 85 cm. Na bočnom zidu okačite police za knjige, a na zidu pored balkonskih vrata nosač televizora – ovo je idealno mesto za TV.

Kuhinjska niša oprema se "mini kabinetom". Na domaćem tržištu prodaje se elemenat dimenzija 80x60x85 cm, koji u sebi ima: sudoper, šporet sa dve ringle, niskomontažni protočni bojler, mini frižider, dve fioke. Kako je poprečni kuhinjski zid 150 cm, ostaje oko 70 cm prostora za još jedan kuhinjski deo. Koji će to elemenat biti, zavisi od navika i standarda ukućana – mašina za pranje sudova 45 cm i 25 cm elemenat za kuhinjsku ostavu; radni elemenat sa ugradnom rernom, ringle već imate u "mini kabinetu"; samo radni kuhinjski dvokrilni elemenat za smeštaj posuđa ili sredstava za higijenu.

Iznad donjih elemenata, duž celog zida, okačite viseću kuhinju.

Pobrinite se na vreme da se odgovarajući priključci za vodu i kanalizaciju nađu na potrebnom mestu. Obavestili ste nas da su radovi u završnoj fazi pa se nadamo da za ovu minimalnu ispravku ima vremena.

-----------------------------------------------------------

Vernim čitaocima

Po broju pisama koja dobijamo, zaključujemo da vam se dopadaju rešenja koja predlažemo u našem i vašem dodatku. Da bi odgovori bili što kvalitetniji i da bi vam stizali na vreme, molimo vas sledeće:

1. Šaljite detaljne crteže sa što više kota i podataka:

sve dimenzije prostora – ukupne kote prostorija, pojedinačne kote, visine parapeta, dimenzije vrata i prozora, visine prostorija.

2. Ucrtajte položaj i veličinu radijatora ili napišite vrstu grejanja prostora da bismo definisali položaj grejnih tela.

3. Navedite postojeće obrade podova, zidova i plafona.

4. Precizirajte položaj elektroopreme (utičnice, trofazna utičnica, prekidači za svetlo, položaj plafonskih i zidnih izvoda za svetiljke).

5. Navedite termin plan vaših aktivnosti da bismo odredili prioritetne projekte; zbog velikog interesovanja čitalaca, moramo praviti odabir priloga koje objavljujemo; poštujemo red kojim stižu vaša pisma, ali kod posebno urgentnih slučajeva, složićete se, moguće je i napraviti izuzetak.

[objavljeno: 17.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.