Dva miliona radnika izdržava 1,6 miliona penzionera

Izvor: Vesti-online.com, 27.Feb.2011, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva miliona radnika izdržava 1,6 miliona penzionera

Za jednog penzionera danas radi nešto više od jednog radnika. To u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) stvara sve veću rupu koju krpi ionako politika državna kasa. Neodrživost sistema na kraju će platiti penzioneri i sadašnji, još više oni budući, čija će primanja narednih godina rasti maksimalno po 2,5 odsto.

Prosečna penzija je nešto ispod 22.000 dinara. Za dve godine primanja penzionera su realno porasla zanemarljivih 50 dinara, a statistika govori >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da će penzioneri živeti sve teže. Prema podacima PIO fonda broj penzionera je u odnosu na 2009. porastao za 22.913, a od početka krize za nepunih 50.000. Iz državnog budžeta tako je lani za penzije isplaćeno tačno pola milijarde dinara više.

Kad je u pitanju budžet, Vladu bi, međutim, ove godine mnogo više mogao mučiti neodrživ odnos broja penzionera i nezaposlenih sa jedne strane i broja onih koji rade sa druge. Izjednačava se broj ljudi u penziji ili na berzi rada sa brojem radnika. Statistika pokazuje da 1,8 miliona radnika izdržava više od 1,6 miliona penzionera.

Koliko su podaci neumoljivi najbolje govori to da je u stopa zaposlenosti u Srbiji 47 odsto. U Bugarskoj je 62 odsto, Rumuniji 58,6, a Mađarskoj 55,4… Na nivou Evrope zaposlenost je 65 procenata, a stav Evropske komisije je, ipak, da je stopa niska i da će sve veći broj penzionera ugroziti budžete zemalja. Evropa je, dakle, zabrinuta, jer na jednog penzionera idu i tri zaposlena, a u Srbiji na jednog penzionera ide 1,1 radnik!

Direktorka PIO fonda Dragana Kalinović ne krije da poslodavci duguju 170 milijardi dinara za neuplaćene doprinose.

Može se čuti da se doprinosi ne uplaćuju svakom šestom od 1,8 miliona zaposlenih, na čemu država svakog meseca gubi minimum milijardu dinara.

Državnu kasu već muči to što se sve više penzija finansira iz budžeta. Svake godine, samo na penzionere, ode oko 4 milijarde evra, od čega u proseku čak polovina iz budžetske kase. Poređenja radi, za ovu godinu država je planirala ukupne rashode od 844 milijardu dinara od čega će samo za penzije 230 milijardi. Tek trideset milijardi je planirano za kapitalne investicije, a 156 milijardi za plate u javnom sektoru.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.