Dva koncepta za novi sastav VSS

Izvor: B92, 24.Avg.2012, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dva koncepta za novi sastav VSS"

Beograd -- Društvo sudija Srbije predložilo je Ministarstvu pravde i državne uprave dva koncepta koja bi omogućila izbor novog sastava Visokog saveta sudstva.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, je podsetila da to društvo od maja traži ostavke članova Visokog saveta sudstva, jer su propustili šansu da isprave greške u reizboru sudija, pošto je Ustavni sud poništio svaku odluku donetu u postupku preispitivanja.

"Ljudi koji su se tako grubo oglušili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o pravnu državu i vladavinu prava, ne mogu po treći put da ispravljaju greške, jer je to suviše štetno za neko društvo, a da se ne govori o njihovoj pristrasnosti u odlučivanju", rekla je Boljević.

Po jednom predlogu, navela je ona, zakonom bi bilo omogućeno da Društvo sudija Srbije pokrene postupak za razrešenje članova Visokog saveta sudstva i sprovođenje novih sudskih izbora na kojima bi se sve sudije u Srbiji izjasnile da li podržavaju članove tog tela.

Drugi način kojim bi se omogućila promena sastava Visokog saveta sudstva, proizlazi iz stava Ustavnog suda Srbije koji je tom telu naložio da poništi sve odluke o prestanku sudijskih funkcija, navela je Boljević.

Ona je objasnila da je zbog odluka o prestanku sudijskih funkcija neizabranim sudijama bilo onemogućeno da glasaju prošle godine na izborima za članove Visokog saveta sudstva, čime je praktično promenjeno sudijsko izborno telo.

Boljević je dodala da su predlozi upućeni resornom ministarstvu formulisani na osnovu višemesečnih analiza i da omogućavaju promenu sastava Visokog saveta sudstva u skladu sa Ustavom, a ne skraćenjem mandata kao u slučaju guvernera Narodne banke.

"Narednih dana bavićemo se i modelom ustavne žalbe kojom će neizabrane sudije tražiti od Ustavnog suda da utvrdi da li im je povređeno izborno pravo i zahtevati poništenje odluke Skupštine Srbije koja je prošle godine izabrala šest članova Visokog saveta sudstva", kazala je Boljević.

Ona je dodala da Društvo sudija Srbije očekuje da Ustavni sud izađe u susret zahtevu za produžetak roka za izvršenje odluka kojima je naloženo vraćanje sudija na posao i da Visoki savet sudstva u nekom drugom sastavu usvoji pravila o tome.

Agenciji Beta u Ministarstvu pravde i državne uprave rečeno je da predlog Društva sudija Srbije koji bi omogućio smenu članova Visokog saveta sudstva još nije stigao.

Od 837 neizabranih sudija, Ustavni sud rešio je 303 ustavne žalbe sudija i naložio njihovo vraćanje na posao. Visoki savet sudstva, rešio je 753 prigovora neizabranih sudija. U 109 slučajeva utvrđeno da je odluka o razrešenju bila pogrešna.

Ne zna se tačno koliko će neizabranih sudija podneti ustavne žalbe, jer su u međuvremenu neki preminuli, dok su drugi stekli uslov za obaveznu penziju ili prešli u advokaturu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.