Dva jubileja u karikaturi

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva jubileja u karikaturi

U Pres sali RTS-a promovisana knjiga "50+50" novinara i likovnog umetnika Dragutina Ganeta Milanovića. Knjiga objedinjuje dela pedesetogodišnjeg rada autora koji se poklapa sa jubilejem - pet decenija postojanja TV Beograd.

Gane Milanović, prvu karikaturu je objavio 1958. godine u listu "Mladost" a njegove radove štampali su "Jež", "Politika", "Borba", "Večernje novosti", "Dnevnik", "TV novosti" i drugi mediji. Njegovi radovi objavljivani su i u stranoj štampi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Dragutin Milanović se bavio novinarstvom u "Večernjim novostima" i "TV novostima" kao i u TV Beograd.

Milanović, vlasnik mnogih nagrada i priznanja, izlagao je u svim većim gradovima bivše Jugoslavije ali i u Parizu, Beču, Njujorku, Sidneju, Moskvi, Varšavi, Pragu...

"Baviti se jednim poslom pedeset godina svojevrstan je podvig. Još je veći podvig ostati u tom poslu oran, svež i neistrošen i ponašati se kao da tek počinje prvi radni dan u životu", stoji u predgovoru knjige "50+50" novinara i likovnog umetnika Dragutina Ganeta Milanovića.

Naslov dela simbol je pedesetogodišnje autorove karijere koja se poklapa sa jubilejem televizije Beograd koja je prošle godine obeležila pet decenija postojanja.

Poznat po svojevrsnom stilu u karikaturi i u radu na animiranom filmu, Gane Milanović obeležava dupli jubilej delom u izdanju RTS-a, koje sakuplja sve važnije segmente njegovog opusa: ilustracije, strip, animirani film, sa posebnim osvrtom na karikaturu čija je tema fenomen televizije.

Na promociji knjige Ganeta Milanovića, u Pres-sali RTS-a, govorili su direktor Televizije Beograd Nikola Mirkov, režiser Nikola Stojanović, novinar Raša Popov, urednik izdanja Dragan Inđić i sam autor.

Direktor Televizije Beograd Nikola Mirkov ocenio je da Ganetov rad krase sveden i likovno lep crtež, jasna poruka i bezazlezna duhovitost.

"Radujem se ovoj knjižici, njena odlika je da liči na svog autora. Kada bih mogao da ga nacrtam, Gane bi bio stilizovan čuperak, osmeh i začuđen pogled" , rekao je Mirkov naglašavajući da je svaki susret sa Milanovićem "razgaljujući", jer on "ima dobrosvest, a to se i vidi u njegovim delima".

Televizor kao član porodice

"Televizor je bio a i danas je fetiš i objekat. Televizor je član porodice i Gane je to dobro osetio", rekao je na promociji Raša Popov.

Popov smatra da je kroz Ganetove karikature istaknuta i ona agresivna strana "bića televizije" jer je ona nekad i mesto, kako je rekao, sa koga se šire i "očajničke poruke".

"Najlepše su one karikature u kojima se autor pokazao kao prorok prikazujući ideju inkorporiranja TV sprave u telo čoveka, a mi smo vrlo blizu toga", naglasio je Popov.

Režiser Nikola Stojanović podelio je Milanovićeve karikature na psihološke i društveno-političke, u odnosu na temu i ideju. Analizirao je i delo autora na osnovu toga da li se bavi pojedincem ili društvom uopšte.

"Oni koji su ovde nacrtani, knjigu će od mene dobiti besplatno", najavljuje Gane Milanović osvrćući se na karikature poznatih TV lica koje se nalaze u "50+50".

Milanović, koji svoje brojne talente sabija i oslikava ih u originalnim karikaturama, daruje nam, uz "50+50", humor, ozaren radošću života, humor koji je opominjući i satiričan ali nikad zloban, ciničan, beznadan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.