Dva dinosaurusa otkivena u Saudijskoj Arabiji

Izvor: Blic, 10.Jan.2014, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva dinosaurusa otkivena u Saudijskoj Arabiji

Švedski istraživači objavili su da su u Saudijskoj Arabiji pronašli kosti dve vrste dinosaurusa, što je prvi ovakav slučaj na arabijskom poluostrvu.

Otkriće kostiju, opisano u decembarskom broju časopisa Plos one, kosi se dosadašnjim tvrdnjama paleontologa da je u ovom delu sveta nemoguće naći fosile dinosaurusa.

Naučnici sa švedskog Univeziteta u Upsali saopštili su da je ekipa međunarodnih stručnjaka za fosile prvi put identifikovala dve vrste dinosaurusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji su živeli na delu Bliskog istoka koji se proteže od Kuvajta do Jemena.

Iskopavanje je sprovedeno na severozapadu Saudijske Arabije, na obali Crvenog mora. Ova danas pustinjska oblast bila je u doba dinosaurusa deo afričke obale i uživala u ekvatorskoj klimi.

- Reč je o prvim dinosaurusima prepoznatljive taksonomije koji su otkriveni u ovom delu sveta - kazao je paleontolog Benjamin Kear, dodajući da je do sada na ovim prostorima pronađeno svega nekoliko delića kostiju.

Švedski naučnik je objasnio neuspeh prethodnih ekspedicija činjenicom da na Arabijskom poluostrvu gotovo da i nema sedimentnih stena koje su u doba dinosaurusa nanosile reke u regionu.

Pronađene kosti - repni pršljenovi i zubi, za koje se veruje da su stare oko 72 miliona godina, pripadale su titanosaurusu, biljojedu iz porodice sauropoda, koji je bio dug više od 20 metara, i abelisauridu, dvonožnom mesožderu iz porodice teropoda, dugom oko šest metara.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dva dinosaurusa otkivena u Saudijskoj Arabiji

Izvor: Dzungla.org, 10.Jan.2014

Švedski istraživači objavili su da su u Saudijskoj Arabiji pronašli kosti dve vrste dinosaurusa, što je prvi ovakav slučaj na arabijskom poluostrvu. . OpširnijeBlic

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.